Реклама / Ads
0| 6710 |28.09.2015 ЕТНО КАЛЕНДАР

Почитаме Св. преп. Харитон, празнуват Харитон, Хари, Хариета, Тони, Тонка

.
Св. преп. Харитон
Православните християни почитат на 28 септември паметта на Св. преп. Харитон изповедник и Св. пророк Варух.Имен ден празнуват всички с имената Харитон, Хари, Хариета, Харитонка, Тони, Тонка.
 
Благочестивият християнин Харитон живял по времето на император Аврелиан. Императорът преследвал християните. По тази причина Аврелиан привикал Харитон и му казал, че ще го накаже ако не се откаже от християнството и не започне да се кланя на идолите.
Св. преп. Харитон

Християнинът Харитон отказал, като заявил, че той почита истинския Творец на всичко живо и неживо, а не се кланя на измислени и бездушни идоли.

За тези думи Св. Харитон бил подложен на множество изтезания. Накрая бил заточен.

Наскоро император Аврелиан починал, а неговият наследник бил миролюбив владетел и не изтезавал вярващите християни.

Всички заточеници били освободени от плен. Св. Харитон построил два манастира в Мала Азия.

Св. Харитон първи въвежда монашеското подстрижение за всички вярващи, които са решили да посветят своя живот на Господ като монахини и монаси.

На днешния ден не можем да не се сетим за един смел национален герой – поп Харитон. Заедно с Бачо Киро Петров и още смели българи активно се включват в борбите против турските поробители.

Изпълнени с огромно себеотрицание са дните на обсада в Дряновския манастир, където ослепеният поп Харитон показва какво означава истинско родолюбие.

Бачо Киро Петров е заловен и е обесен в Търново на 28 май 1876 г. Няколко дена по-късно на  бесилката увисват още смели герои, сред които войводата на Габровското въстание Цанко Дюстабанов, Еким Цанков и поп Иван Гъбенски.

Имената на всички тях са изписани на паметник в центъра на Велико Търново, издигнат по инициатива на смелата търновка Евгения Кисимова и на останалите търновки  от Женското благотворително  дружество в града.
Вечна слава на героите! Поклон пред техните смелост и героизъм!

Св. пророк Варух остава в историята като ученик, писар и близък  приятел на известния Св. пророк Йеремия.

След смъртта на стария пророк, Св. пророк Варух записал на свитъци неговите пророчества за нашествието на вавилонците.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5643 |18.08.2015 Почитаме паметта на Св. Иван Рилски . 0| 6138 |10.08.2015 Почитаме Св. Лаврентий - патрон на готвачите . 0| 5666 |28.07.2015 Почитаме свети апостоли Прохор, Никанор, Тимон и Пармен . 0| 9153 |27.07.2015 Почитаме Св. Панталеймон - закрилник на лекарите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads