Реклама / Ads
11| 10597 |28.09.2015 НАРОДЕН ГЛАС

Чудо! Открихме паметник на Вселенския патриарх приживе в Турция

.
Всички позират пред монумента на Вартоломей Източник: Фейсбук
Представители на българското правителство откриха паметник на живия Вселенски патриарх Вартоломей в Турция. Любопитното е, че събитието е проведено вчера в присъствието на самия Вартоломей.
 

Внушителният монумент е издигнат пред сградата на Богословската школа „Св. Троица” на о. Халки /Хайбелиада/, в Мраморно море, в пределите на Истанбул.
Събитието се определя като цяло чудо по две причини. Първата е, че след Садам Хюсеин, Сталин, Мау Дзедун и Леонид Брежнев, патриарх Вартоломей е първият човек, на който приживе се издига паметник. Второто чудо е, че българската страна е водена лично от известният у нас историк Божидар Димитров, който е прочут с изключителните си инвенции в ритуали, церемонии и свещенодействия.

Не е тайна, че в момента политическият, административният и бизнес елит прави всичко възможно Вартоломей да не бъде отличен при идването си в България в началото на ноември, с най-високото държавно отличие орден „Стара планина”. В същото време съвсем тайно от широката публика и съвсем раболепно, се издига негов паметник в Турция. Информация за пазеното в дълбока тайна от българската общественост събитие, изтече само на профилната страница във фейсбук на Богословската школа на Вселенската патриаршия в Турция, видя екип на Фрог нюз. В него се казва:

„В присъствието на Негово Божествено Всесветейшество Вселенският патриарх Г-н, Г-н Вартоломей Първи, митрополита на Деркон Апостол, митрополита на Бурса Елпидофор, архонти на Вселенския трон, генералният консул на България в Истанбул и представители на българското правителство, е открит паметник на сегашния Вселенски патриарх с дарението на гореспоменатите”.

От снимките се вижда, че освен шефът на НИМ Божидар Димитров, представител на българското правителство е и бизнесменът Йордан Динев, окичен с лента с кръста на „Св. Апостол Андрей”. Компания им прави още и небезизвестният архонт Димитър Атанасов, който е член на настоятелството на Българския екзархийски вакъф в града на Босфора. Атанасов е член още и на фондацията за подпомагане ремонтните дейности на Желязната църква „Св. Стефан” на Златния рог. В нея членува и бившият директор на дирекция „Вероизповедания” при МС Иван Желев. Атанасов  също е виден висш масон-33-та степен.  

Скандално, според църковниците ни , е как в пълна конфиденциалност и задкулисие, без оповестяване на събитието от страна на църковната и държавната власт в България, то се случва. Повдига се и въпрос, дали становището на българския консул в Истанбул за отличаването на Вартоломей с орден „Стара планина” кореспондира с показната близост към него.

Възмутени, представители на църквата пипат, дали е редно да се извършват тайни совалки от лица, пряко свързани с масонски ложи, както и да се допуска възможността неясната им намеса в предстоящата дъргоочаквана визита.

За никого от средите на църквата ни не е тайна, че взаимоотношенията между Българската църква и Цариградската патриаршия са много обтегнати поради възникнали спорни казуси между двете. Средва и  въпросът, дали инициатива, проведени на тъмно, крие риск за междуцърковни взаимоотношения. Хора от българската църковна администариця сде опасяват, че събитието в Турция има характер на мишкуващи странстващи мисионери с неясни цели. Те имат притеснения още, че всичко това цели дискредитиране на предстоящата визита и настояват държавните власти да вземат мерки.

По държавен протокол, покана за посещението на Вартоломей и инициативата за отличаването му с най-високото държавно отличие е на БАН,  изисква съобразяване с най-сериозното академично заведение в страната. За предстоящото посещение на Вартоломей, учените си съдействат с официалните държавни институции- Св. Синод и обществеността, по възможно най-публичен начин.

 

Всички дружно режат лентата

 

 

Сюблимният момент на церемонията

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5302 |13.05.2015 Срам! Нито едно цвете на паметника на българските войни от Втората световна война . 21| 5182 |19.04.2015 Паметникът на Христо Ботев се руши заради свлачище . 56| 5852 |14.04.2015 Пак писаха "Демонтаж" на Паметника на съветската армия . 23| 5534 |22.12.2014 Първа оставка заради паметника "1300 години България"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads