Реклама / Ads
55| 8904 |01.10.2015 АКТУАЛНО

Фрог око: Небето ни не пазят Радан и Соломон, а ген. Радев

.
Премиерът и командирът на ВВС
Мотивите за оставката ми са изключително тревожното състояние на българската военна авиация, липсата на стабилна програма и промените предлагани в Закона за отбраната - съвместната охрана на въздушните граници. Това каза на брифинг в МС командирът на ВВС ген-майор Румен Радев.И даде достоен отговор на появилите се по-рано коментари на Радан Кънев и Соломон Паси, че не е страшно, че си отива един генерал и че чужди зтребители ще пазят небето ни.
 

Генералът депозира днес оставката си, но след среща с премиера Бойко Борисов обяви, че я оттегля. Той обясни, че основната причина да поиска да се оттегли е фактът, че състоянието на българските Военновъздушни сили е ударило дъното. Според него или трябва да има сигурност за състава, или да няма Военновъздушни сили.Генералът признаТой призна, че не е било лесно премиерът да го убеди да си оттегли рапорта за напускане на поста.

Борисов е поискал от ген. Радев точни разчети за състоянието на ВВС за следващото заседание на министерския съвет – 7 октомври. След това ще се пристъпи към първия етап – спешно стабилизиране на военната авиация. Този етап ще представлява осигуряване на бойни дежурства във ВВС и минимална летателна дейност, уточни генералът. Тази мярка ще има краткосрочен ефект, допълни той.

На въпрос има ли конфликт с военния министър Николай Ненчев, той отговори, че няма личен конфликт. По думите му Ненчев прави всичко възможно военната авиация да има изправна техника и да намери решение по казуса „МиГ-29”.

Командирът на ВВС уточни още, че предложените промени в Закона за въоръжените сили за съвместно носене на бойни дежурства с други държави членки на НАТО не са основният мотив за оставка му. Подобни решения са взели Полша, Румъния и Унгария, но те за разлика от България гарантират развитието на своята авиация, обясни генералът.

По думите му при състоянието на българската авиация може да се стигне до това бойните дежурства да се дават само от чужди самолети. Аз това не мога да го допусна, подчерта ген. Радев.

"С тази програма, която ще се приеме на следващото заседание на Министерския съвет, ще бъдат отпуснати сериозни средства за да може догодина юни месец да увеличим броя на техниката, летателните часове на летците ни, да преминем към следващо ниво на подготовка", каза още Радев.

В заключение командирът на ВВС обяви, че проблемът с прогресивното снижаване на бойната готовност у нас не е от вчера или от днес, а е тенденция от 20 години.

Необходим коментар: Някои смятат, че е достойна само оставката на ген. Румен Радев. С това всички сме съгласни. Други смятат, че е достойно и оттеглянето на оставката. Колкото и да звучи парадоксално, това е така. Защото ако ген. Румен Радев си тръгне, това означава и край на военната ни авиация.И тук наистина не става дума за политика. Тук става дума за защита на България. На генерала със сигурност не му пука, кой ще ремонтира МиГ-29. Той иска изправни изтребители - руски или западни. Самолети, на които да се лети безопасно и се пази небето ни. И пилоти, които да са подготвени за тези полети. Понякога целите се постигат с ултиматуми. И може би след като авиацията е стигнала дъното, на ген. Радев му е дошло до гушата. И ген. Михов едно време плашеше с оставка, когато се заговори за канибализъм в авиацията, но не я даде. Може би и на други генерали им е минавало през акъла за оставка. Но не са го сторили.И затова дори е достойна постъпката на ген. Радев.


Пилотът на МиГ-29 е ген. Радев, а не Радан или Соломон........

Дали премиерът ще изпълни обещанието си към него и ВВС и дали юни догодина във военната авиация всичко ще е ОК,  е трудно да кажем днес. Вътрешните и външните зависимости на властта не са тайна. Трагично ще е, ако след време нещата пак забуксуват, ген. Радев хвърли окончателно оставка и го обвиняват за всички грехове и беди на ВВС. Не дай си Боже.

При всички случаи Радан Кънев и Соломон Паси няма да пазят небето ни. А такива пилоти като ген. Румен Радев!
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6060 |29.09.2015 В. Тончева за Фрог: Пренесени отвън мелодии се “побългаряват” и не звучат като чужди . 4| 5423 |29.09.2015 Делийски за Фрог: ЕС е под заплаха, но не от ислямските орди . 3| 8002 |24.09.2015 Око на Фрог: Миграцията без интеграция е нашествие . 80| 21447 |23.09.2015 Пазят Пеевски като чеченския президент, плаща над 250 хил. месечно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads