Реклама / Ads
35| 8421 |04.10.2015 НОВИНИ

Тагарев: Няма как ремонтът на МиГ-29 да извършва Русия, враг на НАТО

.
Тодор Тагарев
Няма как ремонтът на българските военни самолети МиГ-29 да зависи от страна, която е обявила в своята официална военна доктрина НАТО за враг. Ние няма как да продължим да разчитаме на тази страна за поддържане на нашите критично военни способности.Това каза за БНР бившият военен министър проф. Тодор Тагарев.
 
Не виждам проблем в това Полша да ремонтира нашите изтребители. Тези изтребители доближават своята 30-а годишнина. Представете си, че вие сте си купили стар автомобил и едва ли всеки ходи в марковия сервиз, за да поддържа автомобила си. Ние имаме право да поддържаме самолетите си по начин, който намерим за добър. При това положение производителят и конструкторът не се ангажират да дават гаранции по-нататък, но ние не ги и искаме.

Няма разнобой вътре в Министерството на отбраната, проблемът е в това как страната ни подхожда към своите ангажименти като съюзник в НАТО. На срещата в Уелс беше прието всички страни да се стремят да постигнат равнище на финансиране на отбраната в размер на 2% от БВП на съответната страна, като не се намаляват бюджетите за отбрана. В рязък контраст с това решение тази година в България бюджетът за отбрана е намален значително. В една такава среда няма как в МО се намерят решения на проблемите, които съществуват в изпълнение на съюзни задължения. В МО се търси решение.

Тагарев коментира мотивите за подаване на оставка на командира на Военновъздушните сили генерал-майор Румен Радев:

Ген. Радев  в много стойностен офицер. Групата, която той ръководеше, беше готова със своята методика, още през 2012 година. От тогава досега ген. Радев виждаше, че няма решение и правителството няма намерение да заделя средства за закупуване на нов тип боен самолет. Забавят се по обективни причини решенията за ремонт на МиГ-29 и аз ген. Радев го разбирам, защото той не иска да бъде командирът на ВВС, при който България ще спре да охранява самостоятелно въздушното си пространство.

Ген. Михо Михов, като председател на комисията по отбрана в Народното събрание, е наясно, че в гласувания от тях бюджет за отбрана няма средства, с които може да се поддържа нормална авиация в България. Ресурсът, с който българската авиация разполага, постепенно се амортизира. Самолетите остаряват с всяка година. Отбраната е нещо скъпо и депутатите са наясно с това. Няма човек, който да дойде и със същите пари да ви направи качествена отбрана. Според мен с обвиненията към министъра на отбраната се целят политически дивиденти. Той е силно ангажиран с процедурата за избор на нов тип боен самолет за ВВС.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4691 |02.10.2015 Ген. Радев: Няма да бъда командир на ВВС, ако някой друг ни охранява . 1| 4408 |02.10.2015 Свободните хасковски казарми няма да бъдат бежански центрове . 11| 4907 |02.10.2015 Мерджанов: Полската страна няма никаква възможност и лиценз да отремонтират самолети МиГ-29 . 30| 5065 |01.10.2015 Симеон II : Без Русия няма да се реши кризата в Сирия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads