Реклама / Ads
9| 6397 |06.10.2015 АКТУАЛНО

Д-р Дечев за Фрог: С пръстовите отпечатъци Москов призна провала си с четците

.
Д-р Дечо Дечев
Пръстовите отпечатъци са косвено признание за пълния крах на въвеждането на електронни четци. Не са си свършили работата и сега преминават към нов вариант. Ролята на пръстовите отпечатъци е една и съща като тази на четците. Това, което може да свърши на теория четецът с личната карта, ще се замести с пръстови отпечатъци, т.е. ако аз имам 5 болници и имам копията на пръстовите отпечатъци, мога да ги приложа и в петте, а пациентът на практика е минал само през едната болница, коментира пред Фрог нюз д-р Дечо Дечев нововъведенията на д-р Петър Москов.
 

Методиката, за която ревностно настояваше здравният министър, също е провал. Държавните болници натрупаха многомилионни задължения заради нея, а някои частни болници продължават да печелят. Все още няма ефективен контрол върху тази злоупотреба и до момента не е предложена нито една мярка за такъв, изтъква медикът.

 

С методиката се въведоха лимити на болничните заведения. С тях, ако имаш повече дейности, Касата не ги заплаща. Базата, върху която бяха формирани тези лимити, беше на база отчетена дейност през 2014 г. А за тази година фактите показваха, че няколко частни болници мастодонти са реализирали неимоверен ръст спрямо предходната 2013 г. Москов на практика прие този ръст за нормален, без да бъден проверен и го узакони за 2015 г. Ако си бил почтен през 2014 г., твоят бюджет ще се намали, а ако през същата година си отчитал дейност, която не си свършил, бюджетът ти ще се увеличи, разясни д-р Дечев.

 

Той коментира и казаното от здравният министър по отношение на апаратурата: „Москов избягва умишлено едни проблем, а той е: не е достатъчно да се купи само апаратура, а трябва да има подготвени хора за нея. Критериите, които въвежда той, са само на база дали апаратурата е  съвременна и нова или не, влиза в противоречие със самата нормативна уредба, която министерството е въвело, а именно, че се залагат изисквания в нея не за качеството на апаратурата, а просто да я имаш. Не можеш да сключиш договор по определени пътеки, ако нямаш компютърен томограф например. Не се казва на каква възраст трябва да е той. В момента едва ли има друга държава като нашата с толкова голям брой. Това се получи след като министерството и Касата задължиха болниците, които искат да работят по определени пътеки, да имат такава апаратура. Получи се така, че количеството е огромно без реално да се използва, обърна внимание д-р Дечев.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 9493 |05.10.2015 Архиепископът от Йерусалим пред Фрог: Турция се държи като бившата Османска империя . 2| 6062 |29.09.2015 В. Тончева за Фрог: Пренесени отвън мелодии се “побългаряват” и не звучат като чужди . 4| 5424 |29.09.2015 Делийски за Фрог: ЕС е под заплаха, но не от ислямските орди . 3| 8004 |24.09.2015 Око на Фрог: Миграцията без интеграция е нашествие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads