Реклама / Ads
2| 4278 |06.10.2015 НОВИНИ

Турция приема обратно имигрантите, влезли незаконно у нас

.
Турция поема задължението да приема по-бързо обратно мигрантите, които са пристигнали незаконно от нейна територия в България, Румъния и Гърция.
 

Това се посочва в план за действие, предложен от Анкара на институциите на ЕС при посещението на турския президент Реджеп Ердоган в Брюксел, съобщава кореспондентът на БТА в Брюксел.

 

Турция приема да повиши сътрудничеството си с българските и гръцките власти за предотвратяване на незаконното пресичане на общите граници. За целта ще бъде приложено тристранното споразумение за взаимодействие, с което за общ център се определя ГКПП-Капитан Андреево.

 

Турската страна ще укрепи граничните си сили, ще затегне визовата си политика към гражданите на държави, източник на мигранти, ще подобри борбата с каналджиите, ще регистрира всички пристигнали по нейните земи мигранти.

 

Анкара поема задължението да осигури подслон, работа и образование на онези мигранти, получили (временен) бежански статут. За целта ЕС ще подпомага работата на разкритите на турска територия шест приемни центъра.

 

ЕС поема задължението да осигури първоначално 1 млрд. евро на Турция до края на следващата година. Ще бъдат отпуснати средства от европейския бюджет и за сирийските бежанци в Ливан, Йордания, Ирак и Египет - общо 4,2 млрд. евро.

 

ЕС поема задължението да предостави ясна информация на мигрантите в Турция за опасностите, ако се опитат да проникнат в Общността незаконно. Европа ще помогне за подсилването на турския граничен контрол. Ще бъде осигурено европейско съдействие за връщане по държавите на произход на мигрантите, които не са получили статут.

 

ЕС ще работи с властите в Афганистан, Пакистан, Бангладеш и Иран за пресичането на потока от мигранти. Предвижда се залегналите в документа мерки да бъдат приложени незабавно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4490 |06.10.2015 Ердоган към Русия: Турция няма да стои със скръстени ръце . 2| 4595 |06.10.2015 Плевнелиев: Ще предложа приемането на съвместна декларация за неприкосновеност на границите на Балканите . 7| 4556 |05.10.2015 Калфин: Европа да обяви какъв е капацитетът за приемане на бежанци . 19| 4312 |05.10.2015 Меркел с цедка: Ще приема само бегълците от войната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads