Реклама / Ads
8| 4585 |06.10.2015 НОВИНИ

Катаджията Тръпков отива на съд за взетите 30 лв. подкуп

.
Тръпков бе заснет докато взима рушвета
Софийска градска прокуратура днес е внесла обвинителен акт срещу Сашо Тръпков, държавен служител в МВР, отдел „Пътна полиция" при СДВР.
 

След близо една година провеждане на разследване, прокуратурата е стигнала до обвинителен акт. Припомняме, през есента на 2014 година гражданин направи любиелско видео, което изпрати на една от националните телевизии. На кадрите се вижда как полицаят взима подкуп от 20 лв.

 

Сашо Тръпков е обвинен за това, че в качеството си на длъжностно лице - полицейски орган е искал и получавал "дарове, които не му се следват", т.е. подкуп.

Второто обвинение спрямо Тръпков е, че е извършил лъжливо документиране в официален документ (престъпление по чл. 311, ал. 1, предлож. 1 от НК).

 

Според обвинителния акт в рамките на един ден - на 13.11.2014 г. - полицаят два пъти е поискал и получил пари, за да не извърши действие по служба, а именно - да състави акт за установяване на административно нарушение (АУАН) съгласно задълженията си по чл. 189, ал. 1 от Закона за движение по пътищата (ЗДвП) във връзка  с констатираните нарушения на правилата за движение по пътищата.

 

В първия случай Тръпков е спрял за проверка шофьор, от когото е поискал и получил сумата от 20 лева, за да не му състави акт за 2 нарушения - управление на автомобил без поставен предпазен колан и отнемане предимството на друг участник в движението.

 

Във втория случай обвиняемият поискал и получил сумата от 10 лева, за да не състави акт или да наложи наказание с известие за глоба с фиш на друг шофьор, който е управлявал автомобил без поставен предпазен колан.

 

И двете извършени проверки не са обявени от обвиняемия Тръпков по радиоефир.

 

По второто обвинение Тръпков ще отговаря за това, че в същия инкриминиран период, т.е. на 13.11.2014 г. - като длъжностно лице е изготвил официален документ - известие за глоба с фиш -  в кръга на изпълняваната от него служба, в който вписал неверни обстоятелства.

Вместо да санкционира водач на моторно превозно средство, който нарушил правилата за движение по пътищата, като използвал мобилен телефон по време на управление на превозното средство, Тръпков  вписал в документа, че нарушителят в качеството на пешеходец е осъществил нарушение, изразяващо се в неправилно пресичане на пътното платно.

 

По този начин, вместо да му бъде наложена глоба в размер на 50 лв. (както изисква законът по смисъла на чл.183, ал.4 ,т.6 от ЗДвП), шофьорът-нарушител бил санкциониран с глоба в размер на 20 лв. (на основание чл. 186 от ЗДвП), защото извършеното от него нарушение било квалифицирано от обвиняемия като „маловажен случай".

 

В хода на досъдебното производство са разпитани двадесет и двама свидетели и са извършени множество процесуално-следствени действия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4533 |25.09.2015 SOS селището край Дрен отива в историята умишлено?! . 42| 8724 |25.09.2015 Премиерът: Има ли запис за "лош материал", отивам си . 22| 5921 |02.09.2015 Сидеров: Мараба, аркадашлар! България си отива! . 2| 7486 |31.08.2015 Гришо би и отива на ІІ кръг на US Open

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads