Реклама / Ads
0| 6659 |07.10.2015 НОВИНИ

Проф. Кантарджиев за Фрог: 3 пъти по-малко вземат специалистите по ебола от чиновниците в МЗ

.
проф. Тодор Кантарджиев
МЕРС е повече от 2 години и фактически представлява мутация на коронавируса. Предполага се, че гравитира около камилите, тъй като, хората от Близкия изток, които са били в контакт с тях, са били заразени, обясни пред Фрог нюз директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев по повод появила се информация в медиите за появата на нова смъртоносна болест.
 

Преди 3 месеца бяха заболели хора в болница в Южна Корея – беше болен болничният персонал и хора, посетили пациентите в болницата. Има 176 случая на МЕРС на територията на тази държава, като се има предвид, че там болниците са по американски образец. Това говори, че има дефицит на обучен персонал. По европейските изисквания болницата за спешни случаи трябва да има два входа – единият е за пациенти със счупени крака, изрязани пръсти и пр. и друг за пациенти, които са със съмнения за инфекции – това са деца с обриви, възрастни хора с тежки респираторни заболявания, клошари с пневмонии. Помещенията, в които се настаняват тези хора, трябва да бъдат под ниско налягане и от външните помещения да влиза въздух при болните, а не въздухът на болните да излиза по коридорите и да се зарази цялата болница, обяснява проф. Кантарджиев.   

 

Центърът по заразни и паразитни болест има готовност за диагностика на това заболяване, което развива много тежка пневмония и може да доведе до фатален край. За това заболяване са показателни две неща: данните, че болният е имал контакти със заразен, или че е бил в страна, в която върлува вирусът. Такъв пациент има дихателна недостатъчност и той  трябва да се постави на командно дишане, разяснява директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

 

Ние ще установим заболяването, стига да не избягат хората. Днес напусна още един човек от лабораторията за ебола, който го бях изпращал на специализация преди години в Атланта - американският център за контрол на инфекциите. Той отива да работи другаде за повече пари. Не може човек, който работи с ебола, и работи в единствената лаборатория в държавата за нейното установяване, да взема заплата 3 пъти по-ниска от младшите чиновници в Министерство на здравеопазването. Държавата казва, че няма пари. Това не е вярно. Проблемът е в разпределението на парите. На приближени неправителствени организации се дават милиони за програми, обръща внимание проф. Кантарджиев.

 

От 3 години се моля за електронен микроскоп. Ако възникне непозната вирусна инфекция, без такъв, не може да се разпознае. Ситуацията ще стане критична. По време на бруцелозата намалиха с 26 бройки състава на института, където е единствената лаборатория, която откри епидемията и единствената, която каза какви мерки да се вземат, подчертава проф. Кантарджиев.   

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4523 |06.10.2015 Проф. Мирчев инициира кръгла маса на тема „Достъпно и качествено образование“ . 1| 5587 |05.10.2015 Пресцентъра на МС пред Фрог: Не се занимаваме с Вартоломей . 16| 4682 |05.10.2015 Д-р Найденов за Фрог: Зловещото трио Меркел - Оланд - Юнкер играят чужда игра . 12| 5801 |04.10.2015 Проф. Димитров: Водата на Марс е от Охридското езеро...

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads