Реклама / Ads
8| 5563 |07.10.2015 СВЯТ

Русия удари ИД с ракети от Каспийско море

.
Русия изпрати 26 ракети срещу ИД в Сирия от военни кораби в Каспийско море, предаде Би Би Си. Днес министърът на отбраната в Москва Сергей Шойгу заяви пред президента и върховен главнокомандващ – Владимир Путин, че четири кораба са извършили обстрел на позициите на джихадистите.
 

"Поразени са 11 цели, нанесени са материали щети. Няма жертви сред цивилното население", обясни ръководителят на силовото ведомство на най-голямата по територия държава в света. "Ударите показаха ефективността на нашите оръжия, които са прелетели приблизително 1500 километра", допълни Шойгу, цитиран от РИА Новости.

 

Той също съобщи за установени пряка линия с Анкара на ниво генерални щабове. Целта е да се предотвратят нарушенията на границите. През последните няколко дни руски самолети навлизаха в турското въздушно пространство. Руската армия започна операция срещу ИД и "Ал Кайда" в Сирия на 30 септември. Досега по официална информация на Москва в действията са участвали само военни самолети.

 

Шойгу по време на днешната си среща се отчете и за резултатите на военновъздушните сили от началото на акцията. "Към днешна дата са унищожени 19 командни пункта на терористите, 12 склада с боеприпаси и 71 единици военна техника", доложи министърът на държавния глава. "Ракетите са допуснали отклонение в рамките на три метра", допълни Шойгу, цитиран от Новини. бг.

 

Междувременно Генералният щаб на турската армия съобщи за нов инцидент с преследване на турски самолети по границата със Сирия. По негови данни сирийските радари са засекли и проследили 8 турски изтребителя F-16. Инцидентът е станал днес, когато „осем изтребителя F-16 на ВВС на Турция са извършвали патрулиране на границата със Сирия“.

„Намиращите се в Сирия системи на ПВО взеха нашите самолети като цели върху радарите в продължение на минута и половина“, гласи съобщението на Генщаба. Подобно произшествие имаше и в понеделник. Тогава турски самолети бяха преследвани от неразпознат МиГ-29, чийто радар ги е държал на мушка 4 минути и 30 секунди, а също от сирийските системи за ПВО, които са следели изтребителите 4 минути и 15 секунди.

 

Турската авиация активно патрулира граничната зона, за да следи обстановката заради продължаващите военни действия в Сирия и придвижването на хора на терористичната групировка „Ислямска държава“. Полетите на изтребителите попадат в радиуса на действие на сирийската ПВО система, съобщи ТАСС.

 

Разбра се още, че джихадистите от "Ислямска държава" са се сдобили със стотици нови джипове „Тойота". Японската компания заяви, че няма представа как се е случило това. Американският посланик в Ирак съобщи, че джихадистите непрекъснато обновяват своя автопарк с джипове и пикапи от тежките модели „Ленд круизър" и „Хи-лукс".

 

Ръководството на Тойота се ангажира да провери своите дистрибутори в Близкия изток и да съдейства на американските власти. Японските пикапи са предпочитана бойна машина в пустинните райони, тъй като имат висока проходимост, а в каросерията им лесно може да се монтира тежка картечница или зенитно оръдие.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4953 |07.10.2015 Белият дом предлага на Русия да действат заедно срещу ИД . 0| 4240 |07.10.2015 Земен трус удари Анталия . 3| 4431 |06.10.2015 Джихадистите на ИД се крият в джамиите, твърди Русия . 0| 4660 |06.10.2015 Руска метеороложка: Времето в Сирия е подходящо за въздушни удари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads