Реклама / Ads
2| 5878 |09.10.2015 МИСТЕРИИ

Ще заприлича ли МВР на Пиже ?

.
Трайчо Василев-Пиже
Добилият слава на крадец и побойник Пиже от Самоков сам каза, че щом е циганин, значи му е простено да лъже. Дали това правило важи и за ръководството на МВР , което с всеки изминал ден ни показва, че не може много, много да му се вярва.
 

Верижната катастрофа в тунела „Витиня “ стана причина няколко човека да загубят живота си и денят на всички ни да се почерни. Важно беше да разберем каква е причината близо 50 коли да станат неуправляеми , както твърдят  уплашено шофьорите и да се нанижат една в друга. Като истински доказан експерт по ПТП -та главният секретар на МВР  Георги Костов заяви пред микрофоните на журналистите, че високата скорост и неспазването на дистанция са причинили непоправимото . В същото време всички участници и свидетели казват нещо съвсем различно. И то е, че е имало голям разлив на гориво върху пътя и това е накарало автомобилите да се движат като по лед. Ако това се окаже вярно,  означава само едно- че версията на Костов, лансирана като 100%-ва  истина издиша. Или казано иначе-100%-ва  лъжа. 

 

И понеже в България всяко чудо минава за три дни, след време дори няма да си спомним за думите му и да  проверим, дали главният секретар е бил прав или е намерил най-удобното извинение, както често се случва при подобни драматични развръзки. Костов  спести да спомене малката, но съществена подробност, че контролът по пътищата е лично  негова професионална отговорност и случилото се е доказателство за сериозен пропуск в тази посока.Не очакваме подобно признание, поне у нас.  Все още няма тежък  случай, при който някой висш ръководен кадър  да е признал, че е виновен и да поиска да поеме отговорност.   По този път пътуваме често, но на въпросният  тунел нито веднъж не сме виждали патрулка. Идеята е не да дере по 10 кожи от гърбовете на  водачите, а просто да им  напомня, че има правила и те трябва да се спазват. Защо с изводите си за причините за катастрофата,  Костов да не  предреши изхода от предстоящото разследване?! Дано да грешим, но магистратите много често напомнят на ченгетата да не казват хоп, преди да са скочили. За разлято масло говераха всички, но не и главсекът. Странно как в движение е отсвирил  тази напълно възможна версия. Ако, обаче тя се окаже по-вярната, работата ще стане дебела. А това на никой  чиновник  не върши работа. За това да си я караме по нашенски-кой виновен-всички. От Бат Сали се учим. Нали преди ден обясняваше, че Пиже го искали всички за общински съветник.

 

Трагедията стана повод  институциите, които се докоснаха до нея, да се прехвалят как добре са си свършили работата. Представителните лица на Спешна помощ, МВР и „Пирогов“ сякаш се съревноваваха да се хвалят  как бързо са действали, колко ефективни са били екипите които са сформирали, какъв ресурс са обезпечили. От устата им това по-скоро звучеше като заръчана свише опорна точка. В същото време липсваше  грам тъга по изгубените животи, съпричастнос към болката и ужаса на хората, преживели кошмара в тунела.  Едно е ясно още отсега и то е , че ще забравим. За всичко. А поуките не сме свикнали да ги търсим, защото преди това ни е необходимо да се доберем до истината. Нея, обаче сме я погребали.  За това ще направим по-лесното-ще поохкаме малко, ще се повайкаме , ще се  поизтупапаме и ще тръгнем към следващият тунел.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5683 |08.10.2015 НАСА с ново откритие за Плутон . 0| 5545 |08.10.2015 Първата екскурзия с балон до Космоса е планирана през 2017 година . 2| 5625 |07.10.2015 Бивш президент на ООН взел подкуп от 1,3 млн. долара . 44| 17094 |04.10.2015 Местан и Пеевски обявиха война на Доган в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads