Реклама / Ads
3| 4728 |09.10.2015 НОВИНИ

75 сигнала има в МВР за изборни нарушения

.
Румяна Бъчварова
Общо 75 сигнала за нарушения на изборния процес са постъпили в МВР от началото на предизборната кампания досега. Това съобщи вътрешният министър Румяна Бъчварова по време на среща в НС за изборните правила и рисковете от купуване и продаване на гласове на предстоящия вот за местна власт.
 

На срещата присъстваха и главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на ДАНС Димитър Георгиев и главният секретар на МВР Георги Костов, съобщава БГНЕС.

 

 „Оперативните сигнали са 12, преписките от прокуратурата - 14, имаме сигнал от ЦИК, както и 10 сигнала от тел. 112 и 38 - от граждани”, уточни Бъчварова. Най-много са сигналите за нарушение на Закона за гражданската регистрация, за купуване на гласове – 15 и за нарушения на Изборния кодекс - 11. Около 2000 полицейски служители ще се грижат за 360 масови мероприятия в хода на кампанията за местните избори.

 

„Отдавна се подготвяме за тази кампания. През март в министерството предприехме действия по план, за да видим какви са възможностите ни за въздействие. Заедно с колегите създадохме национално междуведомствено звено между нас, ДАНС и прокуратурата, формирани са групи към МВР. Цялата информация се събира в ситуационния център на МВР. Имаме обобщени справки и ще ги предоставяме ежедневно. От 15 октомври ще заработи и денонощна открита линия за сигнали”, каза още министърът.

 

„До настоящия момент има две искания за снемане на имунитет, едното от тях е разгледано, а другото още не е. От една страна са типичните престъпления от НК, от друга са и такива, чийто мотив е свързан с предизборната обстановка и нажежаване на страстите с политически мотиви. Такъв е случаят в Йоаким Груево, има и престъпления, извършени от кандидати за общински съветници”, каза главният прокурор Сотир Цацаров.  Шефът на ДАНС пък уточни, че в агенцията е сформиран оперативен щаб и са организирани екипи в териториалните звена.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4435 |08.10.2015 Предлагат отнемане на книжката при 5 нарушения на пътя . 7| 4688 |07.10.2015 Филип Попов: Мутренските времена възкръснаха в изборните листи . 0| 3939 |14.09.2015 Над 6000 нарушения при изплащането на заплати прeз годината . 2| 4448 |28.08.2015 Лукарски с последни данни: Под 1% са нарушенията по бензиностанциите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads