Реклама / Ads
21| 11719 |09.10.2015 ГЛАСЪТ

Местан не стана ага покрай Василев, остана си ефенди

.
Лютви Местан
Вчера написах, че след всяко изказване на Цветан Василев настъпва суматоха в редиците на неговите врагове. А те не са малко. Нито слаби. Напротив, толкова са силни, че вече години управляват държавата - официално и задкулисно. Разбира се и самият Василев има "заслуга" за това и сега плаща цената.
 
След интервюто на Люба Кулезич с банкера в Белград, което бе излъчено в четвъртък и петък по Тв7, нещата се повториха. Заваляха квалификации, обиди и манипулации в пеевските медии с дебит, пред който Ниагарския водопад е едно горско поточе. Василев е наричан крадец, лъжец, некомпетентен, укриващ се, нещастник и пр. Ела тук, зоват те, но тайно се надяват да стои там. Така е в политиката: говориш едно, мислиш друго, а вършиш понякога трето...

В арията на клеветата се включиха и хора, които не би трябвало да го правят. Поне ако се самоуважаваха толкова, колкото твърдят. Има българска поговорка "Като пуле пред майка си". Тоест, викаш "хоп", преди да си скочил. Анадънму?

 

Например лидерът на ДПС Лютви Местан. Той обича да демонстрира превъзходство, но този път не оцени или не проумя сериозните послания, тези и факти, обявени от Василев и попадна в категорията "лека кавалерия".

 

Във Велико Търново Местан изпусна нервите си и показа, че не е дорасъл за титлата ага, а си остава ефенди. Преценете сами:

"Крайно време е това лице (Цветан Василев, б.р.) да говори не само пред медиите, а пред българските следствени органи, в последствие - и пред българския съд. За най-мащабното престъпление на вековете Василев трябва да бъде незабавно екстрадиран и да отговаря пред съда".

Местан наистина би трябвало да се грижи повече за това, което казва на глас. Та нали той сам е призовавал неведнъж никой да не се меси в работата на органите на правосъдието. Как така изведнъж реши, че именно той има право да нарушава основното демократино правило за независима съдебна система? След подобно изявление съмненията как е получил диплома по право биха били напълно основателни... Защото, за да се стигне до съдебна зала следствието и прокуратурата, подпомагани от ДАНС, МВР и пр. трябва да са събрали доказателства, които уличават даденото лице в извършване на престъпление. Освен това, за да запоне съдебен процес, прокуратурата трябва да е изготвила и внесла обвинителен акт. Да не би Местан да е отсъствал от тази лекция?

Освен това Местан много добре знае, че за най-мащабното престъпление на вековете са виновни други. Част от тези други са всеки ден до него в парламентарната група на движението. Колкото до вината на Василев, ако тя бъде доказана - да си носи последствията. Сам го казва пред Кулезич.  

 

Местан не спира дотук: "Ако някой се бои от истината за КТБ, то това не е някой от ДПС. Българското общество има нужда от истината за КТБ. Тогава ще се види кой как е заграбил активите и кой как е управлявал милиарди левове на български граждани. Аз имам информация за 10 основни активи на банката, които са заграбени", добави той. И попита реторично какво ще стане с идиотските тези, ако се окаже, че "въпросният колега от ДПС не дължи и стотинка на КТБ".

 

Силни думи. И фалцетът е налице. Но какво ще стане Местан ефенди, ако се окаже, че въпросният колега от ДПС не само е получил стотици милиони от КТБ, но и не може да докаже техния произход? И не допускате ли, дори за миг, че ако Василев говори подобни неща, сигурно има едно-две доказателства? Освен това в малкото останали извън контрола на Пеевски медии бяха публикувани десетки факти и документи, които доказват връзките на въпросният колега с фирми, теглили над 500 млн от КТБ. Ако Местан иска наистина да е спокоен за колегата нека помоли главния прокурор Сотир Цацаров да извърши истинска, ама истинска проверка на бизнеса на колегата и коментираните в публичното пространство фирми. Сигнали в прокуратурата по този повод - колкото щеш, но никой не ги разследва.

Не е лошо към молбата за въпросния колега да бъдат включени и останалите от ръководството на ДПС. Може да се започне с Йордан Цонев, Петър Чобанов и със самия лидер, например. Да помолят също НАП, ДАНС и ГДБОП също да се включат. А междувременно, докато въпросните институции се организират за мащабната операция, Местан би могъл да попита на четири очи Цонев и Чобанов, дали са получавали някога пликове с пари и за какво. Да речем, когато единият е бил финансов министър, а другият - шеф на бюджетната комисия в парламента. И ако отговорът им бъде достатъчно убедителен (има поне 10 признака, по които се познава, кога човек лъже), да продължи да ги брани самоотвержено и занапред.

 

Нарушенията в динамичната равновесна система на Местан, настъпили след интервюто на Василев, обаче, са го тласнали и в друга погрешна посока. Във великотърновската си изява той нагазва буквално с ботуши в деликатната територия на международните отношения. Без да му мигне окото лидерът на ДПС призова за международно сътрудничество за връщането на Василев в България и предупреди, че ако Сърбия като кандидат член на ЕС продължава да отлага екстрадицията, евродепутатите от ДПС ще поставят въпроса пред еврокомисаря по правосъдието. 

Уау, колко страшно... Особено размахания пръст. НАТФИЗ май е загубил талантлив кадър...

В Боянските сараи е паднал голям смях, да знаете. Защото и секретарката на Доган знае, че най-прекият път към това да станеш за смях, е да се вземеш насериозно. Местан или бърка Сърбия с Делиормана, а Брюксел с централата на ДПС или е прекалил с енергийните напитки. Предупреждава чужда държава, заканва се, заплашва я, че ако не направи това, което той казва, щяло да стане... мале, мале. Толкова години в политиката, такава подходяща биография, а да отидат напразно... Жалко за барута с точките, отбелязани с турския вариант на песента за Райна Княгиня.

В такива ситуации медиците препоръчват диета с много антиоксиданти. Билкарите пък екстракт от валериана и хмел.

 

Турска поговорка гласи: Блеенето на козата привлича само козела и  вълка. Умни хора.

 

И понеже Местан споменава Брюксел като нещо, което му е под ръка, нека се поинтересува кои трима български политици са разследвани за пране на пари в Лихтенщайн. Ако получи точна информация, вероятно рязко ще ограничи публичните си защити за този или онзи.

Любопитно е също какво би казал за бляскавия купон, организиран за приятели, политици и бизнес партньори в най-скъпия хотел на Рим преди две години. Знае ли, че управата на хотела и ултра лукс ресторанта до последно са смятали, че празнуват арабски шейхове и зяпнали от изумление, когато разбрали, че става дума за депутати от ДПС?

 

И още нещо, Местан ефенди. Медиите на вашия колега често, често ме нападат по всякакъв повод и без повод. И като не разполагат с дискридетиращи факти, си измислят всякакви истории. И понеже им липсва въображение, повтарят един и същ рефрен: Стефанов - аген "Академик". (Сигурно много съжалявате, че на вас не се е паднало на това агентурно име.) Може и да знаят, а е и лесно да се провери в Комисията по досиетата, че в папката на "Академик" няма нищо, нито един лист по какъвто й да е повод. Свикнал съм с тези закачки.

Но ме притеснява, че същите медии, когато пишат за вас, а това е всеки ден, нито веднъж не споменават, че сте агент "Павел". Странно, нали? Защото Пеевски твърди, че си харесва медиите и били обективни. Не са. Дискриминационни са. Дискриминират вас, техният вожд, ръководител и вдъхновител. Мен ме титуловат, а вас - не. Не е лошо да обадите на Брюксел да прекрати тази неприятна практика. Може и на главния прокурор, той е по светкавичните мерки.

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 62| 16042 |18.09.2015 Цв. Цветанов и останалите деца на дядо Вълю-предателя . 100| 24922 |02.09.2015 Европа е в ступор. САЩ избраха да останат сами срещу света . 0| 25420 |06.07.2015 Царя, Местан, Пеевски и Бареков свалят Борисов с план "Център" . 42| 13688 |20.12.2014 Л. Местан: ДПС няма медии! Б. Борисов: ДПС има цяла медийна група!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads