Реклама / Ads
9| 6700 |09.10.2015 НОВИНИ

Синдиците на КТБ продължават да действат под диктовката на Делян Пеевски

.
Сградата на КТБ
Скандалната юристка Даниела Куцева вече е пълномощник на синдиците на КТБ АД. Даниела Куцева е скандална не само защото е оръдие на Делян Пеевски в многобройните му противозаконни „усвоявания” на активи на КТБ.
 

С това тя се прочу през послените месеци. Заличаването й от списъка на синдиците лично от Министъра на правосъдието е в резултат от безбройните и изключително тежки закононарушения, извършени от нея в угода на патрона й Пеевски. Конкретният повод са нарушенията й като временен синдик на ТЦ-ИМЕ АД – ключово за КТБ дружество. Преди това различни съдилища, по различни казуси я освобождават като синдик, поради поредица от груби нарушения от един и същ характер – неизпълнение на задълженията, превишаване на правата, ощетяване на кредитора, разпиляване на масата на несъстоятелността...

 

Името на Даниела Куцева се появява по логичен начин в комбинация с друго оръдие на Пеевски (а и на всеки, който плати достатъчно) – съдия Ченалова. Същата Ченалова, чието друго протеже - Панайот Велков (временен синдик на ТВ7) също беше заличен преди няколко месеца от списъка на синдиците. Противозаконните действия на Ченалова и Велков бяха публично посочени от френския посланик Ксавие дьо Кабан. В резултат от това проблемите на съдебната ни система станаха популярни в целия свят с нарицателното „гнили ябълки”.

Характерна е и връзката на Куцева с охранителната фирма „Делта гард“ ООД, с която и двамата с Панайот Велков имат навика да сключват експресно договори за охрана на подопечните им фирми и обекти, при това още преди назначаването им като синдици на въпросните фирми. Това е класическа схема на източване на чужда собственост, временно попаднала в ръцете на оръдията на Пеевски и сие. Въпросната охранителна фирма е получавала месечно 25 000 лева за охрана на офиса и документацията на ТЦ-ИМЕ, при условие че документите отдавна са били иззети от следствието. Отгоре на това, при договорени четири 24-часови поста, е осигурен само един пост.

 

Какво е наложило участието на „бушона” Куцева в схемата ТЦ-ИМЕ? Залогът трябва да си струва изгарянето на бушона.

 

ТЦ-ИМЕ АД е много важно „кръстовище” по пътя към собствеността на БТК и трябва обезателно за бъде завзето. Намира се необходимото правно основание. На сцената се появява фирмата "Сиболе сървсис инкорпорейтид България", една от основните строителни фирми на Делян Пеевски. Позовавайки се на отдавна развален договор между тях и единия от основните акционери на ТЦ-ИМЕ - EFV International Financial Ventures, регистрирана на Британските Вирджински острови, „Сиболе” предявява пред Софийски градски съд иск за откриване на производството по несъстоятелност, като бъде наложен запор върху банковите сметки на двете фирми (ТЦ-ИМЕ и EFV) и назначен временен синдик.

Искането е „случайно” разпределено на съдия Румяна Ченалова. Тя уважава изцяло искането, като мотивите й трябва да бъдат вписани в учебниците по търговско право. Съдия Ченалова приема, че Британските вирджински острови са в юрисдикцията на Софийски градски съд; без експертиза стига до заключението, че "ТЦ-ИМЕ" не е в добро финансово състояние, а също така и че EFV дължи на „Сиболе” 14.5 млн. евро на основание на отдавна развален договор за поръчка между ЕFV и дъщерното дружество на „Сиболе” - "Техноекспортстрой"; назначава един и същ временен синдик – Даниела Куцева, - както на ТЦ-ИМЕ, така и на EFV, въпреки че те очевидно са с противоречиви интереси.

За тази важна роля на Куцева, Ченалова й определя възнаграждение 5000 лева месечно. Сумата е висока за обичайната дейност на временен синдик. Явно става въпрос за друг тип услуги.

Извън протокола, тази схема на завземане на ТЦ-ИМЕ нямаше да е възможна без участието на втория защитен свидетел на прокуратурата по делото КТБ – Теодора Танева, изпълнителен директор на ТЦ-ИМЕ. Назначаването на временен синдик в дружеството не позволява на собствениците му да освободят Танева от поста й. Така тя е запазена, за да може да бъде използвана при опитите за домогване до собствеността върху БТК от Пеевски.

 

След заличаването на синдика Куцева, покровителите й „подменят изгорялата жичка” и продължават да я ползват като „бушон втора употреба” – помощник на синдиците на Корпоративна банка.

Каква е целта на новото й назначение, става ясно много скоро. Куцева се явява като пълномощник на КТБ по делото за несъстоятелност на ЕВРОБИЛД 2003 ЕООД. Дружеството дължи на КТБ над 85 млн. лева, но благодарение на „широко затворените очи” на квестори и синдици успя да разпродаде почти всичките си активи. Няма случайни обстоятелства – собственик на ЕВРОБИЛД 2003 ЕООД е основният, защитен свидетел на прокуратурата - Бисер Лазов. Явно защитата се простира и върху имотните му далавери.

От октомври 2014 г. до момента, с пасивната подкрепа на квестори и синдици, Лазов прехвърли на свои близки имоти на ЕВРОБИЛД 2003 ЕООД на стойност над 300 млн. лева. Въпреки сключените сделки, „крупният бизнесмен” Лазов не заделя и стотинка за погасяване на многомилионните си задължения към КТБ.

Поредната далавера, която е в ход, с активното съдействие този път на синдиците чрез техния представител Даниела Куцева, е финализирането на отдавна замислената кражба на централата на КТБ на пл. „Гарибалди”.

 

 

Ще припомним предисторията на тази поредна сделка на защитения свидетел Бисер Лазов:

На 31.10.2014 г. чрез управителя на „ЕВРОБИЛД 2003“ -  Тихомир Димитров Иванов, Лазов учредява договорна ипотека на сградата  в полза на „НЮ КООП ИНВЕСТ“ ЕАД при следните условия:

•             Материален интерес – 39 974 971 лева.

•             Основание – споразумение от 01.09.2014 г., което урежда взаимоотношенията между двете страни, във връзка със сключен договор за цесия, съгласно който  „НЮ КООП ИНВЕСТ” ЕАД е купило вземане на КАСТАМО ТРЕЙДИНГ ЛИМИТИД, Лимасол, Кипър от ЕВРОБИЛД 2003 ЕООД. По този начин „НЮ КООП ИНВЕСТ” ЕАД става кредитор на ЕВРОБИЛД 2003 ЕООД. Произходът на вземането на офшорката от ЕВРОБИЛД 2003 ЕООД, е меко казано съмнителен.

•             Срок за изплащане на задължението – 10 години.

 

Подробности тук: https://frognews.bg/news_82717/Svideteliat-na-prokuraturata-Biser-Lazov-udarno-iztochva-kreditirani-ot-KTB-firmi/

 

Съществен факт в случая е, че въпросният „кредитор” - „НЮ КООП ИНВЕСТ“ ЕАД, е собственост на лице от кръга на Бисер Лазов.

 

Подробности тук: https://frognews.bg/news_92847/Zashtiteniiat-svidetel-Biser-Lazov-prevzema-novi-aktivi-na-KTB/

 

Бисер Лазов извършва сделки за стотици милиони, без прокуратурата и НАП да се заинтересуват за законността им. Множество сигнали до двете институции остават без коментар и без последствия. Купувачът на имот за десетки милиони лева - „НЮ КООП ИНВЕСТ“ ЕАД, е с внесен капитал от 150 000 лева. Не са публикували и никакви финансови отчети до момента, въпреки законовите изисквания. Компетентните органи няма ли все пак да се позаинтересуват, какъв е произходът на средствата за тези сделки, дали по тези цесии въобще е имало извършени плащания, платени ли са данъци по сделките и т. н.? Все неудобни въпроси. Отговори няма и няма да има. Защитата на свидетеля Лазов явно се простира върху всякакви негови действия.

 

Подробности тук: https://frognews.bg/news_94496/NPO-Biser-Lazov-posegna-na-imushtestvoto-na-dlajnitsite-na-KTB/

 

На дневен ред идва и логичният финал на тази сага. Бисер Лазов пререгистрира седалището на ЕВРОБИЛД 2003 в родния си Кюстендил, за да може да манипулира всички процедури по замитането на следите от кражбите. След това, чрез друго негово дружество - ДИВАЛ 59 ЕООД, - на 17.12.2014 г. той подава молба за обявяване в несъстоятелност на ЕВРОБИЛД 2003 ЕООД. Целта на това упражнение е да се установи дата на неплатежоспособност след периода на кражбите му. След това никой, включително и квесторите на КТБ, не е в състояние да иска разваляне на сделките. Не че квесторите имат намерение да го направят. Всичките сделки на Лазов с имоти на длъжници на КТБ са проспани от квесторите на банката - те не предприемат абсолютно нищо, за да запазят активите на неизрядния длъжник ЕВРОБИЛД 2003 ЕООД. Чак в последния възможен ден – 29.01.2015г. квесторите се присъединяват в делото за несъстоятелност и то по инициатива на друг присъединен кредитор, а не по собствено желание, което се доказва със следващите им бездействия по делото.

Назначените в КТБ синдици продължават линията на бездействие спрямо Лазов, начертана от квесторите.  

Последното заседание по делото беше на 29.09.2015 г. От протокола се вижда ясно, че на вещото лице предварително му е поръчано коя да бъде датата на неплатежоспособност. Също така става ясно, че ЕВРОБИЛД 2003 ЕООД представя на вещото лице манипулирани счетоводни документи, в подкрепа на крайната цел, а именно – датата на неплатежоспособност да не бъде преди датата на учредяване на ипотеката - 31.10.2014 г. 

 

Ще цитираме част от отговорите на вещото лице, така както са вписани в протокола от това заседание. Можете сами да си направите изводи за целия този уродлив маскарад:  

„Не мога да си спомня коя от двете суми – 19 396 000 лева или сумата от 93 181 000 лева съм взел предвид при изчисляване коефициентите на ликвидност на дружеството.”

„Тези 10 млн.лева, не мога да кажа защото, на много места го писах заключението, понеже ми се развали компютъра и може би е пропуснато да го отразя в баланса на ответника. Сигурно аз не съм го отразил в баланса на ответника. Писах заключението на друго място, аз диктувах, други го писаха.”

„Не, не мога да отговоря, как е формиран този собствен капитал. Аз съм работил по баланса. При тези документи, това е невъзможно. Не е възможно да проверявам по първичните документи, дори и да намеря грешки.”

 

Следващото заседание по делото ще бъде на 29.10.2015 г. Какво да очакваме за изхода на делото и какви ще бъдат последствията за масата на несъстоятелността на КТБ?

 

- От присъединяването на банката по делото за несъстоятелност до момента няма нито едно действие на нейните представители, включително и на Даниела Куцева, с което да се настоява за по-ранна дата на неплатежоспособност. Определянето на по-ранната дата би довело до разваляне на последствията от действията на Бисер Лазов и до запазване на активите на дружеството, които многократно надвишават задълженията му към банката.

- Назначаването на Даниела Куцева като пълномощник на синдиците е поредното доказателство за ролята на Делян Пеевски като поръчител на процеса по разграбването на активите в КТБ и краен получател на апетитните парчета. В конкретния случай Пеевски явно е хвърлил око на сградата на банката на пл. „Гарибалди“. Остава да видим как Банката на Буров се превръща в Централа на ДПС.

- Покровителството на прокуратурата над Бисер Лазов си има своята цена. За начина, по който се плаща тези цена, почти ежедневно ставаме свидетели. Част от цената е централата на КТБ АД. Пазарната стойност на имота - паметник на културата, построен в началото на ХХ век за централа на Българската търговска банка („Банката на Буров”), - е над 50 млн.лева.

- Вещите лица и съдията по делото послушно ще определят дата на неплатежоспособност, удобна за осъществяване на поредния грабеж, а Даниела Куцева, като пълномощник на синдиците, няма да оспори датата.

- Фондът за гарантиране на влоговете, прокуратурата, НАП и останалите отговорни държавни институции ще наблюдават отстрани поредния фарс във връзка с разграбването на КТБ АД.

 

Това не са единствените доказателства за продължаващата безнаказаност на Лазов във вакуумната среда на родното правосъдие:

https://frognews.bg/news_92678/Zashtiteniiat-svidetel-sreshtu-KTB-B-Lazov-i-D-Peevski-se-gavriat-s-prokuraturata/

 

https://frognews.bg/news_92263/Ultra-skandal-Glaven-svidetel-sreshtu-KTB-v-imotni-dalaveri-s-Peevski/

 

Всеки бушон рано или късно гърми. Гръмна Ченалова и свързаните с нея Панайот Велков и Даниела Куцева. Очакваме предстоящите пикове в напрежението около КТБ и преразпределението на икономическото пространство да доведат до гърмеж на останалите бушони, като Бисер Лазов и Теодора Танева. Такава е участта на всички бушони – да предпазват важните елементи в системата. В  КТБ са концентрирани изключително важни елементи за икономиката ни. Нито един бушон няма да бъде пожален, за да бъде удовлетворена алчността на Делян Пеевски.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 7171 |25.09.2015 Синдиците на КТБ разпродават активите на банката под диктовка . 10| 5874 |04.09.2015 Синдиците на КТБ разпродават за "без пари" оборудването на ТВ7 . 5| 7411 |21.08.2015 Премиерът: Сменят един от синдиците на КТБ, подпомагаме "Х" банки, за да не паднат . 6| 5135 |14.08.2015 БНБ и ДАНС решиха да си взаимодействат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads