Реклама / Ads
5| 5931 |10.10.2015 НОВИНИ

Световният икономически форум: България изостава в образованието

.
България изостава значително в сферата на образованието, заяви Каролин Галван от Световния икономически форум. Тази година организацията класира страната ни на 54-то място по конкурентоспособност сред 140 икономики.
 

Галван подчерта пред БНР: 

Страната трябва да инвестира в подобряване на институционалната среда, особено когато говорим за публичните институции, за да подобри конкурентоспособността си. Също така трябват още много инвестиции в инфраструктурата. Изключително важно е България също да премине към индустрия, която е базирана на знанието. Трябва да инвестирате в развитието на таланти. В нашата класация, ние виждаме, че най-добре се представят икономики, които са готови да дават пари за талантите си и за иновативни проекти. България се нарежда на 64-то място в класацията за добро образование и практическа подготовка, което в сравнение с останалите европейски икономики е много ниско. Подобно е и представянето на страната, когато оценяваме развитието на бизнессредата и иновациите, използвани в индустрията.

 

Според Каролин Галван, целият Европейски съюз трябва да положи усилия за изравняване на конкурентоспособността на всичките си държави - членки, за да постигне устойчив икономически растеж: 

 Ние виждаме по-нисък растеж от този преди кризата и много по-високо ниво на безработица, особено в страните, които бяха най-сериозно засегнати от финансовата криза. Високото ниво на безработица създава голям риск от деквалификация на хората в дългосрочен план. Това е доста тревожен факт за европейската икономика. Оттук-нататък стои въпросът, дали ще има ускоряване на растежа и от какви фактори ще бъде провокирано то. Ние виждаме едно сериозно разделение в Европа. Много силен Север, воден от Германия и Холандия и Източна Европа с много ниска конкурентоспособност. Гърция е на 91-во място.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4189 |13.07.2015 Корнелия Нинова: Проблемите на държавата ни не са етнически, а социални и икономически . 11| 4442 |25.05.2015 Лукарски: България държи на икономическите връзки с Русия . 3| 4585 |02.04.2015 Гербер: КЕВР влияе на икономическия мир в страната . 23| 5237 |20.03.2015 Плевнелиев се закле в ефир: Нямам нищо общо с икономически кръгове!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads