Реклама / Ads
15| 5961 |10.10.2015 НОВИНИ

86 станаха загиналите, а 190 ранените при взривяването на Анкара

.
Архив
86 души са вече загиналите и близо 190 са ранените при двойната експлозия в турската столица Анкара, съобщи турският здравен министър Мехмет Мюезиноглу.
 
По-рано от турското министерство на вътрешните работи обявиха за 30 загинали и 216 ранени при взрива. Експлозията е станала на естакада, която води към централната гара. Според "Хюриет", са избухнали едновременно два взрива, от двете страни на изхода от гарата. Турски правителствени представители определиха случилото се като терористичен акт и обявиха, че разглеждат и версията за самоубийствен атентат, цитира БНР.

Взривът в турската столица отекна непосредствено преди планиран мирен протест срещу конфликта между турската страна и кюрдските бойци, организиран от синдикати и няколко неправителствени организации. Аматьорски кадри, излъчени от телевизия Ен Те Ве, показват как демонстранти се държат за ръце и танцуват и след това падат на земята, когато зад тях избухва взрив. Организаторите веднага отмениха събитието и призоваха активистите от други градове да се върнат обратно. Отправен бе призив и за даряване на кръв в полза на ранените, които бяха откарани в болници в Анкара за оказване на първа помощ. Районът бе ограден бързо от полицията, за да бъде предотвратено евентуално последващо нападение. Разгневени от случилото се демонстранти започнаха да скандират, но бяха разпръснати от намесилите се части на силите за сигурност.

След атентата премиерът Ахмед Давутоглу свика на извънредно заседание Съвета за национална сигурност. Турският президент Реджеп Ердоган прекрати програмата си в Истанбул и замина за Анкара. Говорителят на правителството окачестви терористичния акт като "провокация, целяща да внесе хаос и страх в стрната".

Лидерът на опозиционната Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу заклейми терористичния акт, като заяви, че всички партии трябва да се обединят срещу терора.

 

Все още никой не поел отговорност за атентата. Няма и официално съобщение за причината на взривовете.  Има твърдения, че е била възпламенена жива бомба, а също, че взривовете са били два, с интервал 15 секунди.

 

Има съмнения, че атентатът е организиран от екстремисти от терористичната групировка "Партия за народно освобождение Фронт", която беше взела за заложник турски прокурор преди няколко месеца. Турската полиция е арестувала лидер на групировката.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4182 |23.09.2015 Ранените журналисти имат нужда от кръв . 5| 4331 |23.09.2015 Бивш шеф на КАТ: Жертвите и ранените в катастрофи растат . 10| 4745 |18.09.2015 Антони Тренчев от РБ: Магистралите ни станаха гробищни алеи . 0| 4558 |14.09.2015 Загиналите и ранените в катастрофата в Плевен са служители на МО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads