Реклама / Ads
24| 5435 |12.10.2015 НОВИНИ

Прокуратурата обвинява В. Сидеров за хулиганство и цинизъм

.
Волен Сидеров
Главният прокурор Сотир Цацаров най-вероятно днес ще поиска сваляне на имунитета на народните представители от "Атака" Волен Сидеров и Десислав Чуколов. Те ще бъдат обвинени в хулиганство с изключителен цинизъм срещу органи на властта, съобщи градският прокурор Христо Динев в събота.
 
Престъплението се наказва със затвор до 5 години. Поводът е поредният скандал, предизвикан от лидера на "Атака" - този път в магазинче за цигари и алкохол на столичната ул. "Раковски", в което по негови подозрения се продавали наркотици и стоки без бандерол. Независимо че вече е подсъдим за хулиганство на летище Варна през януари 2014 г., имунитетът му трябва да се иска за всяко отделно дело. Миналата година Сидеров доброволно се отказа от имунитета си.

Хулиганските действия продължили около 3:00 ч. в петък през нощта, когато депутатите, по думите на главния секретар на МВР Георги Костов, били засечени от полицията да извършват непристойни действия и упражнили насилие спрямо униформени служители, които опазвали обществения ред. "Направили сме пълна ревизия на действията на нашите колеги. Няма и намек за обвинения към тях в противоправни действия. Те са се държали рамките на записания от закона ред", защити хората си Костов, пише в. "Сега".

Директорът на СДВР Младен Маринов описа хронологията на скандала. В 22.21 ч. мъж, представил се като Славов, подал сигнал на телефон 112, че в магазина се продават акцизни стоки без бандерол. Изпратен е автопатрул на I РПУ. В 22.28 ч. на тел. 112 е получен сигнал от Румен Асенов, продавач в магазина, че Волен Сидеров и други хора правят скандал. В 22.30 ч. сигналът е повторен. Патрулът заварил на място "словесен скандал с бутане". Директорът на СДВР разпоредил главният дежурен да отиде там с още патрули. Те му докладвали, че спорът продължава и депутатите отказват да допускат хора в магазина.

"Беше ми докладвано от главния дежурен на СДВР, че Чуколов е нанесъл удар на униформен инспектор", каза Маринов и добави, че полицаят си е извадил медицинско. Директорът изпратил оперативна група, включително от Икономическа полиция, която извършила проверка в магазина, но не открила нищо нередно. На брифинга, който прокуратурата и полицията свикаха извънредно в Съдебната палата в събота, дойде и самият Сидеров, опитвайки се да ги надвика с версията си, че е бил сезиран от гражданин за нередностите в магазина и затова повикал полиция, но тя опънала чадър над наркотрафика в София.

В съобщение на "Атака" се казва, че Сидеров и Чуколов са били блъскани и заплашвани от полицаи, а неидентифициран служител на МВР заплашил лидера на "Атака" със "саморазправа в тъмното". Адвокатът на Сидеров - Явор Нотев, също депутат от "Атака", обясни поведението му на пресконференцията в прокуратурата с прекомерна преумора и липса на сън. Нотев заяви пред Btv, че с радост би го защитавал и в евентуално ново дело. Според него обаче нямало причина за повдигане на обвинение и прокуратурата действала тенденциозно. Нотев смята, че Сидеров се е държал "събрано" в напрегнатата ситуация. Той се усъмни в качеството на проверката на Икономическа полиция, тъй като магазинът е в мазе, свързан бил с други помещения и коридори: "Направо софийските потайности, как се проверява толкова бързо?!", казва Нотев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 59| 8204 |11.10.2015 Собственикът на омаскарения клекшоп: Сидеров риташе жена ми . 107| 11651 |11.10.2015 Очевидец на скандала с „Атака”: Сидеров удряше в корема и кръста репортер . 17| 5349 |10.10.2015 Прокуратурата все пак ще иска имунитета на Сидеров . 35| 5311 |10.10.2015 Версията на "Атака": Сидеров и Чуколов бяха блъскани и заплашвани от полицаи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads