Реклама / Ads
2| 5132 |12.10.2015 СВЯТ

Сирийската армия си връща територии, завзети от ИД

.
Сирийската правителствена армия и техни съюзници, подкрепяни от руски бойни самолети, продължават да жънат успехи след предприетата офанзива срещу бунтовниците, обявиха активисти, цитирани от Ройтерс и Нюз. бг.
 

Руски самолети са провели най-малко 20 въздушни атаки над град Кафр Набуда в провинция Хама, Западна Сирия, стотици снаряди удариха района, докато сирийската армия и бойци от „Хизбула" превзеха част от него, отбелязват от Сирийския център за наблюдение на човешките права.

 

През последните дни лоялните на президента Башар Асад сили си върнаха територия, която се намира до окупираната от правителството крайбрежна земя на запад благодарение на руската интервенция. Така е спряно настъплението на бунтовниците от по-рано тази година.

 

Проправителствени сили, включително ливанската групировка „Хизбула", превзеха южната част на Кафр Набуда, допълват от центъра, подчертавайки, че десетки бунтовници са убити и ранени при боевете, артилерийския обстрел и при въздушните атаки.

 

Това са най-тежките битки в северната част на Хама от началото на съвместните операции, започнали преди няколко дни между руските ВКС и сирийските войски, поясняват от центъра. Превземането на Кафр Набуда ще доближи правителствените сили до контролирани от бунтовниците позиции по основната магистрала, която свързва основните сирийски градове. „Градът е много важен и стратегически", заключиха активистите.

 

Междувременно Китай се обяви за запазване суверенитета и териториалната цялост на Сирия. Външният министър на комунистическата държава Ванг И се обяви против вмешателство във вътрешните работи на страните. Китайският топ дипломат се срещна с топ съветник на сирийския президент Башар Асад. Ванг И каза пред сирийския представител, че Китай подкрепя антитерористичните мерки, тъй като са в съответствие с международното право.

 

Китай се „противопоставя на лесното вмешателство във вътрешните работи на други страни", подчерта той и добави, че съдбата на Сирия трябва да бъде решена от сирийския народ. Повече усилия трябва да бъдат положени за намиране на политическо решение, категоричен е китайският дипломат.

 

 Паралелно с това ръководителят на външната политика на ЕС Федерика Могерини заяви, че руската намеса в Сирия е „променила играта" и призова за координация, за да се избегнат „изключително опасните" рискове, съобщава "Франс прес".

 

„Руската намеса в Сирия със сигурност променя играта, тя има някои много тревожни елементи... тя трябва да бъде координирана, в противен случай тя рискува да бъде изключително опасна, не само от политическа гледна точка, но и от военна", коментира Могерини, пристигайки на срещата на външните министри на ЕС, която ще бъде доминирана от сирийската криза.

 

Междувременно Великобритания настоява, че на сирийския президент Башар ал Асад не може да му бъде позволено да остане на поста, но е „гъвкава" относно начина и времето на неговото оттегляне от власт. Това обяви британският външен министър Филип Хамънд.

 

Преди редовната среща на външните министри от ЕС в Люксембург, дипломатите работиха да постигнат компромис между страните, които искат Асад да напусне веднага и други, готови да приемат по-гъвкав преход на властта в Сирия.

 

„Ние не можем да работим с Асад като дългосрочно решение за бъдещето на Сирия. Ние можем да бъдем гъвкави относно начина на неговото напускане. Ние можем да бъдем гъвкави относно времето на неговото напускане", заяви при пристигането си на срещата Хамънд.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4295 |08.10.2015 Сирийската армия започна атака срещу бунтовниците в долината Ал Габ . 0| 4628 |27.09.2015 Путин: Русия помага на легитимната армия в Сирия . 0| 5019 |25.08.2015 Германия няма да връща бежанци във входните точки за ЕС . 4| 5280 |21.08.2015 Ким Чен Ун вдигна армията в пълна бойна готовност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads