Реклама / Ads
9| 4925 |12.10.2015 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Борисов: България трябва да прави бизнес със САЩ без визи

.
Бойко Борисов
Отношението на ЕС към България трябва да е пример за отношение на САЩ към страната ни, каза премиерът Бойко Борисов по време на Дискусионна кръгла маса на тема, организирана от Американската търговска камара у нас, съобщи БТВ.
 

 

По думите на премиера България е в първата 8-ца по усвояване на европейски средства, като „това са над 94%, които усвояваме, въпреки че два пъти ни спираха европейските фондове”. Борисов изрази надежда, че „Уестингхаус” ще дойде да строи у нас при условия, при които се строи в една европейска държава.

 

„Няма да идват при мен с меморандумче, което не се знае след 10 години какво ще бъде. Тук и Американската търговска камара има своята вина. Когато чувате за такива неща, реагирайте веднага, подкрепете или не правителството. Не ви се меся”, каза още Бойко Борисов по време на срещата си с посланика на САЩ Родерик Мур.

 

„Българо-американските отношения са морал”, обобщи още Борисов, като каза, че е важно всичко да е наред, а не само бизнеса.

 

Премиерът призова страната ни да може да прави бизнес със САЩ без визи. По думите му България полага огромни усилия и толерира дори „когато не е много за толериране”. „Гърците имат тази привилегия, България не. Дали са по-лоялни партньори в ЕС или НАТО?”, каза още Борисов.

 

Той пожела на следващия рожден на Американската търговска камара „да се поцздравим с един такъв напредък в българо-американските отношения”.

Сделката „Уестингхаус не е за 1-2 млн. лева. Говорим за 700-800 млн. лева при една система с 4 млрд. и 300 млн. лева дълг в България, обясни премиерът Борисов. „Ако можете да ми помогнете, веднага го направете”, призова той Американската търговска камара.

 

„При 4 млрд. 300 млн. пасив, отиваме на огромен дефицит. Не трябва да гледате само вашата страна, гледайте и моя проблем”, каза още Бойко Борисов. По думите му това отивало на електромера на всеки гражданин в страната.

 

„С вас говоря като партньори и като приятели. Ние сме заедно, но не може да сме заедно само когато обядваме, а и когато има проблем”, допълни още премиерът. „Признали сме военното крило на „Хисбула” за терористична организация, спираме руски самолети над морето и ако това не са ни партньорите кои ще са?”, попита премиерът.

 

Турция е огромна държава и тя ни е буфера между Сирия, Ливан. Те са ни на границата. От тях зависим всеки ден. Това каза Бойко Борисов по повод тежката ситуация в южната ни съседка след терористичните атентати в Анкара. „Спираме по 200-300 хиляди емигранти и бежанци”, допълни още премиерът.

 

Борисов подчерта, че е много важно България да бъде стабилна заради ситуацията на Балканите. „В нашия регион само преди месеци свърши сагата в Гърция, макар че тя не е свършила, догодина пак ще говорим за нея”, каза премиерът за южната ни съседка.  Той определи ситуацията в Македония като тежка политическа криза, а „Сърбия, Румъния да не казвам и там”.

 

„А оттатък на Черно море – Крим. България е длъжна да бъде стабилна. Аз не случайно благодаря на всички в парламента, че го осъзнават”, допълни още Борисов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6653 |11.10.2015 Холивудски звезди представят България като място за кинотуризъм . 4| 5621 |01.10.2015 Карел Крал е новият регионален мениджър на ЧЕЗ за България . 0| 6408 |18.09.2015 Ди Би Шенкер Рейл България достигна 16% пазарен дял . 1| 6204 |17.09.2015 „РЕФАН БЪЛГАРИЯ” подкрепя всяка стъпка на сдружение „АУТИЗЪМ ДНЕС”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads