Реклама / Ads
13| 9210 |13.10.2015 НОВИНИ

Н. Радулов пред Фрог: Полицаите нямат вече и прах, за да взимат отпечатъци

.
Николай Радулов
МВР вече е изпаднало в състояние да се чуди откъде да вземе пари, за да плати обезщетенията на пенсионерите си. Става дума за 21 милиона лева. Заради пенсионната реформа и въвеждането на трета категория за работещите в администрацията, страшно много хора са започнали да си подават заявленията за напускане. За това алармира пред Фрог нюз експертът по сигурност Николай Радулов.
 
По думите му това не са само служители, които са навършили пенсионна възраст и искат нормално да си вземат 20-те заплати. В случая говорим и за полицаи с 2-3 до 5 години трудов стаж, които също са решили да се махнат от системата. Те не виждат перспектива за развитие и си казват: По-добре сега да се махнем, докато сме по-млади и имаме още възможности за развитие.

Потокът на напускащите МВР е много голям. На техните места, обаче се слагат хора, които не са достатъчно компетентни. Настойниците на новите кадри сега само ги разхождат с папките я до деловодството, я до кабинета на началника. Когато се случи престъпление, обаче не знаят какво да правят. Истината е, че има голям проблем при събирането на доказателства за извършени престъпления. Той не почива само на недостатъчната подготовка на криминалистите. Има и чисто технологични проблеми. Няма консумативи, няма дори прах за взимане на отпечатъци и специални фолиа. С месеци се чака за ДНК анализ, който е важен за напредъка при разкриването на дадено престъпление, обясни той.

И допълни: Научноизследователският институт по криминалистика и криминология няма консумативи и физически не може да прави експертизи. Самият Институт е изпаднал почти в несъстоятелност, поради което отказва да извърши експертизи. Външни институции като съд и прокуратура дължат много пари и те са неизискуеми. Проблемът е управленски, по-младите и по-амбициозните, които не са за едната заплата, се стремят да намерят на друго място перспектива. Има и още един проблем и той е, че там където има иззети доказателства, няма как да се съхраняват. И до момента не съществува система за съхраняване на доказателствата в МВР.

Чудно ми е и друго нещо, което се случва в момента. Как служители с 2-3 годишен стаж стават главни оперативни дежурни. Става дума за много отговорна длъжност, а те нямат никакъв опит. Нормално е служител с 2 години стаж да се пуска да работи, но под наблюдение. Наскоро разбрах, че сегашният главен оперативен дежурен на София е една жена, която до преди 1-2 месеца е била в тел. 112 . Дупките се запушват формално, без да има идея как занапред ще се развиват нещата.

Според него, реформата, която се коментира в момента, е закъсняла отдавна. Не е достатъчно само чантаджиите да са трета категория. Липсва цялостна система за проучване , обучение, преминаване и завършване на службата. Идеята чантажиите да се взимат отвън и да се назначават, не е добра. Те трябва да познават системата. Смятам, че трябва служителите, които работят първа категория, когато станат на 50 години и не могат да тичат след престъпниците, да могат да си вземат всичко, което им се полага за труда и да преминат трета категория в администрация. Така трябва да работи системата, за може тези служители да не бъдат изхвърлени навън. Иначе един перфектен оперативен работник нали се сещате къде ще отиде?! Той няма да си стои вкъщи и да гледа зеле. При всички случаи ще продължи да прилага наученото в МВР. А вие сами можете да се досетите къде това може да се случи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4294 |13.10.2015 Патриарх Неофит да получи орден "Стара Планина", предлага кабинетът . 7| 4753 |12.10.2015 Само във Фрог: Мъж-фантом ограби над 50 магазина в София . 14| 5416 |12.10.2015 Ченге пред Фрог: Участвам в 4 полицейски пиар акции, но няма хартия да ги отчета . 4| 4396 |09.10.2015 Иван Ибришимов положи клетва като народен представител

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads