Реклама / Ads
19| 11322 |13.10.2015 НОВИНИ

Променят регламента при изплащане на 20-те заплати в МВР

.
Румяна Бъчварова
Съществуващите дефицити в МВР са натрупани от последните няколко години. Ще се промени регламентът, по който се изплащат обезщетенията на напускащите системата полицаи. Това стана ясно от коментара на силовия вицепремиер Румяна Бъчварова след заседанието на кабинета.
 

Тя обасни, че МВР е почти готово с административната реформа и през следващият месец тя ще бъде оповестена. "Целта на нашите усилия и нашата визия е да направим едно оптимално разпределение на състава на МВР, така че да подсилим полицейските функции, да ограничим ненужната администрация, да разделим функционирането на отделните дейности", изтъкна министърът.

 

Бъчварова се надява в резултат на всички мерки да се постигне по-стегната структура на повереното й ведомство. "Само така ще успеем да постигнем една оптимизация на бюджета, която очевидно е необходима", убедена е министърката.

 

Междувременно от Синдикална федерация на служителите в Министерство на вътрешните работи /СФСМВР/ скочиха срещу искането на финансовият министър Владислав Горанов, да се извършат спешни реформи в системата. В отворено писмо от синдикалната организация заявяват, че са  е силно притеснена не само от тенденциозната политика уронваща и малкото останало доверие в МВР, но и от призивите на министър Горанов за нарушаване на законите на Република България. В последните дни министърът на финансите Владислав Горанов постави ултиматум на министър Бъчварова, от който бихме могли да направим много изводи, основните от които са:

 

1. Министър Горанов с отказа си да предостави средства, дължими от МВР на служители, които са напуснали системата, постави себе си над гражданите и законите на Република България. Това показва, че България може да е правова държава де юре, но де факто законите нямат никакво значение и държавата в лицето на един министър може да решава дали да ги спазва или не. Няма как да не се запитаме дали това е прецедент или е порочна практика? Дали няма след служителите в МВР, подобна съдба да сподели българските учители, лекари, социални работници и всички държавни служители?

 

2. Министър Горанов, подобно на своя предшественик показва, че не прави разлика между привилегии и социални компенсации. Преди три години, ние си позволихме да повишим информираността на министър Дянков и за нас е обидно, че се налага да го правим и с неговия наследник, но сме длъжни да го направим, защото вярваме, че лица заемащи подобни позиции са задължени да боравят с правилните понятия и да притежават базисни знания и да разграничават на съдържателно ниво понятията. СФСМВР не смята, че може да образова министър Горанов, но като социалноотговорна организация се чувства длъжнa да спре политическото говорене и провокации и да разясни разликата между „привилегия“ и „компенсация“ пред обществеността.

 

Привилегията е право или предимство, преимущество, което поставя някого в по-благоприятно положение в сравнение с друг. За да разясним е важно да дадем пример за това: привилегия е да заемеш конкурсна длъжност, без да се явяваш на конкурс или пък да бъдеш охраняван от НСО, а гражданите да нямат това право.

 

Компенсацията е награда или обезщетение за нещо изгубено. Нещо изгубено като правото на втора работа и допълнителни доходи за служители, забраната за стачка и тяхното задължение да са непрекъснато на разположение.

 

СФСМВР нееднократно е доказвал, че това, което министър Горанов внушава като привилегии (преференции) на държавните служители в МВР, в действителност представлява единствено компенсация за ограничаването на някои техни човешки и граждански права. Права, гарантирани от Международната харта за правата на човека и Конституцията на Република България.

 

От Федерацията намират, че последните изказвания в медиите на министър Владимир Горанов не само са откровена спекулация, но граничат с изнудване и оставят впечатление, че министърът на финансите е над законите в държавата и че за него Конституцията на Република България и принципите, залегнали в нея са маловажни и че тяхното спазване е пожелателно, а не задължително.

 

СФСМВР смята, че изказването на министър Горанов, в което казва „продължавам да смятам, че тези, които могат да бъдат набити на улицата, трябва да бъдат първа категория, а тези, които стоят зад бюра и не са изложени на такъв риск, трябва да бъдат трета категория“ е унизително не само за служителите в МВР и за политическото и професионалното ръководство на ведомството, но и за всички граждани на Република България. Категоричният отказ да се изплатят дължимите обезщетения е нарушаване на законите на Република България, за което ще платят българските граждани, тъй като в момента са заведени стотици граждански искове и българските данъкоплатци ще трябва да платят адвокатски хонорари и начислените лихви към неизплатените обезщетения.

 

От Федерацията, поздравяват министър Бъчварова, за нейната категорична позиция в защита на служителите в МВР и настояване те да получат извинение от Волен Сидеров. Именно подобна защита, очакват служителите в МВР от страна на политическото ръководство.

 

СФСМВР счита, че с постъпката си народните представители от ПП „АТАКА“ за пореден път унижават служителите в МВР и уронват авторитета не само на Народното събрание на Република България, но и на всички държавни институции.

 

В същото време сме изключително изненадани от факта, че министър Бъчварова подкрепя своя колега Горанов и смята, че неговият ултиматум е правилен и справедлив. Изненадани сме и от готвените в МВР оптимизации, които по никакъв начин не са консултирани със социалните партньори и гражданските организации.

 

Категорично заявяваме, че МВР е правоохранителна институция и че спазването, а не нарушаването на законите на Република България трябва да са водещи. Оптимизирането „на тъмно“, изплащането на обезщетения „под условие“, определяне на работата на едни служители като по-важна от тази на други има един единствен резултат – демотивиране на работещите във ведомството и нисък/почти липсващ/ авторитет на институцията.

 

Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) е най-голямата полицейска синдикална организация в страната. Основана е през февруари 2009 година, непосредствено след спонтанните полицейски протести от края на 2008 година. В момента в СФСМВР членуват над 7 000 служители на МВР – както държавни служители, така и лица, работещи по трудово правоотношение, заети във всички направления на дейност на МВР.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3914 |14.09.2015 Над 6000 нарушения при изплащането на заплати прeз годината . 0| 6382 |23.07.2015 Цветанов: Няма вариант Б, ако РБ не променят позицията си . 0| 4062 |19.06.2015 Танци променят движението в столицата . 1| 4661 |12.06.2015 Променят движението в столицата заради Roxette

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads