Реклама / Ads
1| 5493 |26.07.2017 НОВИНИ

10% от зависимите от наркотици у нас – деца

.
Източник: БГНЕС
От 5 до 10% от пострадалите от зависимости у нас са деца стана ясно при откриването на Националната среща ”Лято без риск” във Варна.
 

"Употребата на наркотици, трафика на хора и ХИВ/СПИН са опасности, при които най-уязвими са децата", каза Светлана Коева, директор на дирекция "Превенции” към Община Варна, съобщи Информационна агенция "Черно море".

"Това е така заради липсата на опит, зависимостта от родителите и лесното приобщаване към рискова среда. 107 доброволци от цялата страна са в морската столица, за да споделят опит и да научат новости, свързани с мисията им. Те са от областни градове, в които има изградени комисии за борба с трафика или съвети по наркотичните вещества. Обучавани са по метода "връстници обучават връстници". Това са най-изявените доброволци, с които работим през годината.Те могат да правят информационни сесии по теми, свързани с 4-те направления превенции на употребата на наркотици, трафика на хора, разпространение на ХИВ/СПИН и агресивно поведение. Могат да подготвят самостоятелно кампании на училищно ниво и да ги реализират", каза още Коева.

По нейни думи една немалка част от тях могат да правят кампании на градско ниво. Целта на срещата е да се обмени опит между доброволците от различните градове, да споделят практики и да планират и реализират мащабна кампания "Лято без риск" на входа на Морската градина. Тя е ориентирана към гостите на града и жителите на Варна. По време на срещата ще има специално обучение от служители на Американската агенция за борба с наркотиците, където специалисти ще говорят за новите наркотици и рисковете, свързани с тях.

Съветът към родителите е да обръщат повече внимание на децата си, да разговарят с тях.

"Един родител не се ражда научен. Учи се в движение. Но когато има комуникация, дори детето да попадне в критична ситуация, ще има време за реакция", посъветва още директорът на дирекция "Превенции”.

Националната доброволческа среща "Лято без риск" се провежда под патронажа на кмета Иван Портних. По време на събитието са предвидени споделяне на опит от доброволците и съвместно провеждане на кампаниите "Синьо сърце", "Не шофирай пил, ако си пил!", "Кажи Не на дрогата" и "Пазя себе си, пазя и теб".

"Програма за превенция на употребата на наркотични вещества сред ученици V – VII клас" на дирекция "Превенции", вече има одобрение и от септември ще бъде въведена в 15 училища.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4663 |26.07.2017 Децата ни зад граница ще учат български дистанционно . 0| 4929 |24.07.2017 Анелия Клисарова: 22% от децата отпадат от училище между V и VII клас . 1| 5110 |18.07.2017 10% от децата в света не са ваксинирани . 1| 7747 |14.07.2017 Създателят на най-големия сайт за продажба на оръжия и наркотици в интернет се самоуби

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads