Реклама / Ads
22| 7205 |06.02.2012 НОВИНИ

Анализатори: Не току-тъй страхотно ни похвали Х. Клинтън!

.
Хилъри Клинтън и Бойко Борисов
Идването й е специално; визитата е важна; обсъжданите въпроси са били за това да няма допълнително енергийно руско присъствие; второто е това, което се случва в Иран.
 

Енергийната сигурност е един от приоритетите и това беше единственият акцент, който американските медии съобщиха извън ситуацията в Близкия изток, обяви по НТВ политологът Димитър Аврамов. Според него действията на България за шистовия газ са били нелогични - така не се прави - първо даваш разрешения за проучване, после под натиска на общественото мнение се отказваш. Вината на правителството е към собственото общество първо, защото ние не знаем има ли-няма ли шистов газ. На второ място е ситуацията в Близкия изток, явно САЩ очакват криза там, която няма да бъде решена с конвенционалните средства на дипломацията.

България е на важно място, подобна визита може да се базира само на някакви геополитически интереси, защото да мислим, че САЩ имат икономически интерес е доста глупава теза, каза социологът Кънчо Стойчев. Изглежда тези теми са били много важни, защото България беше страхотно похвалена, изсипа суперлативи, вкл. и това, че имаме много ниска средна безработица, което не е така. Най-вероятно са поискани две неща: едното е въпросът за енергията, т.е. да няма допълнително руско присъствие; второто е това, което се случва в Иран. Стойчев напомни, че действията на Израел и САЩ ще бъдат в унисон, още повече, че участието на Турция щяло да е е по-трудно. Изключвам шистовия газ като тема, той не е от такъв интерес за американците.

Американски коментари за визитата на Х. Клинтън у нас е нула, такива няма, каза Стойчев. Клинтън не е дошла да обяви тук случката в Съвета за сигурност. Тя е дошла за нещо изклюбително важно и те са ядрената енергетика и Русия. Русия иска да пробие в страна от ЕС, това е достатъчно важен въпрос, за да изисква такова посещение. Второто: България вероятно е удобно място, за да окаже логистично, при необходимост помощ за Иран.

Това, че нашите министри тръгнаха веднага след това за Москва, е случайно, те си ходят там редовно, каза Аврамов. Енергийната ни сигурност с десетилетия е свързана с русия. решението за АЕЦ Белене трябва да се взима въз основа на икономическите реалности, а не на геополитически, добави той. Посещението на Клинтън няма как да коригира решението за шистовия газ, след като си се изтъпанил пред народа и си се подал на популизма, смята Аврамов.

Решението не може да се промени, защото то не е взето, каза Стойчев, според когото най-евтиният и ефективен вариант е разширение на Козлодуй, цялата преносна мрежа и специалисти съществуват.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 8111 |31.10.2011 Анализатори: Борисов държи цялата власт формално, но не реално . 44| 6866 |27.10.2011 Анализатори: Разликата стопена? Мисия невъзможна,...но се случват и такива неща! . 106| 8655 |24.10.2011 Анализатори: Плевнелиев е с добра дистанция, но теоретически преодолима . 98| 4932 |02.09.2011 Б. Борисов: Ако Първанов не ни похвали, би изглеждал смешен!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads