Реклама / Ads
3| 4900 |15.07.2014 НОВИНИ

Антитерористичен център ще събира данни за пътниците по летищата

.
Трите имена, мястото на излитане и кацане, адрес, номер на кредитна карта и номер на резервираното място. Това са данните, които Държавната агенция "Национална сигурност" вече ще може да събира за всички кацащи и излитащи от България. Данните ще постъпват в новия антитерористичен център към ДАНС, който бе създаден с постановление на правителството миналата сряда.
 

Въпреки че при първоначалното обявяване на намеренията за създаване на центъра от МВР обясниха, че няма да има оперативни функции, а ще подготвя аналитични доклади за премиера, президента и председателя на Народното събрание, решението на кабинета показва точно обратното. Центърът дори копира част от функциите на Департамента за вътрешна сигурност, което реално е дописване на функциите му, пише "Сега".

Подобно на щатската структура, той ще има правото да събира резервационни данни (PNR - Passenger Names Records) и предварителни данни (АРI - Advanced Passenger Information) за пътуващите от, до и през територията на България. Това е записано в правителственото постановление. За целта ще бъда създадено и специално звено в центъра. PNR данните се събират по време на процеса на резервиране и включват име на пътника, адрес, номер на кредитна карта и номер на резервираното място. Според американските закони въздушните превозвачи трябва да предоставят тази информация на Департамента за вътрешна сигурност преди заминаването на пътника. Това важи за полети от и до САЩ.

От приетото правителствено постановление също става ясно, че превозвачите ще бъдат задължените да подават в ДАНС данните за направените резервации, влезли и излезли пътници. Официалният мотив за това е, че така ще могат да се индентифицират евентуални терористи. Аналогията с Департамента за вътрешна сигурност не е случайна, тъй като създаването на антитерористичното звено беше обявено на 30 април, след посещението на вътрешния министър Цветлин Йовчев в САЩ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5163 |10.07.2014 Предлагат да се закрие Националния център по наркомании . 18| 5076 |07.07.2014 Центърът на София блокиран заради Сергей Лавров . 44| 5817 |04.07.2014 Цветанов: Лазаров може да бъде само добър помагач в пресцентъра на МВР . 1| 4815 |24.06.2014 Жената, пропаднала в асансьор, съди медицинския център

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads