Реклама / Ads
7| 6602 |15.12.2010 НОВИНИ

Арест цели да извади енергиен шеф от бизнеса

.
Шефът на компанията “Обединени енергийни търговци” Ангел Божилов е удивен, че на 10 декември бе арестуван при акцията на МВР насочена срещу ДДС измамите. По думите му неговата компания няма как да е замесена в подобна схема и целта на тази акция била да бъде изваден от бизнеса.
 

Според Божилов, сигналът до полицията е подаден от негови конкуренти. Бизнесменът намекна, че вероятно става въпрос за държавното предприятие ТЕЦ “Марица – Изток 2” и друг мастит енергиен бос Богомил Манчев. Божилов обаче не потвърди директно тезата си и заяви, че не се познава лично с Манчев.

Шефът на “Обединени енергийни търговци” твърди, че компанията му е спечелила дело срещу “Марица – Изток 2” за нанесени щети в размер на 2,7 млн. лева. “Всичко тръгна след започване на делото срещу “Марица 2”, обясни Божилов. По думите му енергийната фирма е един от големите търговци у нас, изнася електроенергия главно за чужбина и в България работи с НЕК и АЕЦ “Козлодуй”. В момента пък е в преговори с руската компания “Атомстройекспорт”, но не за строежа на АЕЦ “Белене”, а аз строителство на атомна централа в Турция. “Имаме 250% ръст в продажбите за 2010 година и вероятно това е причината да бъдем избрани за мишена”, подчерта Божилов. Той обясни, че тази година компанията се очаква да приключи с положителен финансов резултат от 7-8 млн. лева. “Освен данъците плащаме и такси на НЕК и ЕСО. За тази година размерът на тези такси ще надхвърли 37 млн. лева”, допълни бизнесменът.

Божилов обясни, че при задържането му служителите на МВР са се държали културно и не е проявено полицейско насилие спрямо него. “Дори не знаех, че съм арестуван, дойдоха с разпореждане за обиск и изземване. Обясниха, че се води досъдебно производство срещу неизвестен извършител, а когато ги попитах защо идват при мен, посочиха, че имат достатъчно данни, че този неизвестен извършител е “Обединени енергийни търговци”, разясни Божилов. Той разказа, че след като иззели документите от офисите му ги натъпкали в кашони и не направили никакъв опис. След това разследващият полицай му казал, че трябва проформа да се състави заповед за арест. Цялото задържане било не повече от 10 минути, от 15:30 до 15:40 часа.

Въпросите, които му задали били откога участва в дружеството и откога го управлява. “Учудих се, че ме питат само това, неща които могат да си ги проверят в търговския регистър. Информацията е публична. Попитах имат ли и други въпроси, казаха „Не“ и ме освободиха”, сподели бизнесменът. Той съобщи още, че в момента по тази акция няма никакво разследване, които още повече подбужда съмненията му за някакви бизнес интереси, които са подвели действията на МВР.

Във връзка с информацията, че е приятел с печално известния плевенски лобист Красимир Георгиев – Красьо Черния, Божилов отговори: “Познавам Красьо откакто беше 19-годишно хлапе. От 3 години не поддържам връзка с него. Може би беше преди неговата бизнес епоха”. Действително името на бизнесмена бе открито в прословутия телефонен указател на Красьо Черния.

При мащабната операция на МВР на 10 декември официалната информация сочеше, че служители на ГДБОП са атакували офиси на фирми от енергийния бранш в Стара Загора, Казанлък, Варна, Бургас и София. Тогава главният секретар на ведомството Калин Георгиев заяви в медиите, че за първи път се реализира такава операция. “Анализът на нашите служители показва, че транзитираните количества (електроенергия б.а.) извън територията на България не съответстват на декларираното количество пред данъчните органи”, коментира тогава Георгиев. Данните на МВР сочат, че в периода от 2007 до 2010 година е нанесена щета на бюджета в размер на 14 400 000 лева.

Как ви звучи това? Ако някой транзитира тока през територията на трета държава дължи ли ДДС?”, попита Божилов и даде пример: “Ако аз търгувах с банани, които купувам от Турция и внасям в Румъния, това би означавало, че по време, когато ги транспортирам или транзитирам през територията на България, аз дължа ДДС върху тях”.

Божилов цитира и друго обяснение на Калин Георгиев в медиите, че за изнесената повече електроенергия от баланса на “Обединени енергийни търговци” щетата е 2 738 000 лева, за които дружеството не разполага с фактури. “Тази сума 2 738 000 лева ми навява странна асоциация. Толкова ни е искът към “Марица – Изток 2”, коментира бизнесменът пред столичен сайт.

Съмненията му около реализацията на МВР-акцията идват и от факта, че тя бе осъществена в отсъствието на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, който по това време все още бе на посещение в САЩ. “Това е единствената мащабна акция в отсъствието на Цветанов, които мен много ме учудва”, коментира Божилов.

Бизнесменът обясни, че на този етап няма да предприема действия срещу държавата и да си търси правата. “Не се чувствам по никакъв начин жертва на полицията. Не съм проснат на тротоара по гащи и с белезници на ръцете. До четвъртък излизах в Гугъл като Ангел Божилов, който е в списъка на телефона на Красьо Черния. Сега излизам и като бизнесмен, източил 14 млн. ДДС от държавата, искам просто да изчистя името си”, заяви Божилов. Той сподели, че се надява разследващите органи да установят, кой е поръчителят на операцията срещу него и бизнеса му. “Когато попитах полицая, как са решили да действат срещу мен, той ми обясни, че е по сигнал. Аз му казах, че когато бях дете подобни сигнали се наричаха донос”, добави енергийният бос.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 5714 |07.12.2010 Янев: Очаквам Бойко да извади скалпел . 13| 6429 |05.12.2010 Извадиха живи и здрави седемте заклещени в "Духлата" . 13| 5085 |01.12.2010 Шеф на АГ-отделение в ареста за убийство на бебе . 0| 4987 |19.11.2010 Арестуваха трима измамници при акция „Ваксината”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads