Реклама / Ads
1| 4485 |25.01.2016 НОВИНИ

България пое председателството на Комитета на министрите на Съвета на Европа

.
Даниел Митов
Министърът на външните работи Даниел Митов участва днес в откриването на зимната сесия на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) в Страсбург. България пое председателството на Комитета на министрите на Съвета на Европа до май тази година. Терористичните удари в Париж и Истанбул са най-крещящото отрицание на общите ни ценности, на първо място на правото ни на живот, заяви Митов пред делегатите на ПАСЕ.
 

Целта на терористите е да насадят страх, разделение и омраза в нашето общество, с което да го дестабилизират. Трябва да бъдем решителни и да не позволим това да се случи, призова министърът. По неговите думи Съветът на Европа има важна роля в подкрепа на държавите в борбата с тероризма чрез правните си инструменти, при зачитане на върховенството на закона и основните свободи. Министърът отбеляза, че България е сред държавите, които вече подписаха плана за действие срещу т. нар. "чуждестранни бойци" в рамките на конвенцията за предотвратяване на тероризма.

 

Митов посочи, че наред с борбата с тероризма, е необходимо да се предостави добра перспектива на младите хора, така че те да не се чувстват изолирани и да успеят да намерят мястото си в обществото. Министърът добави, че защитата на правата на децата и улесняването на достъпа им до култура е сред приоритетите на българското председателство на Комитета на министрите към Съвета на Европа. Митов съобщи, че в София през април предстои конференция на високо равнище, посветена на приложението на тази стратегия. По неговите думи във време, в което младежите са особено засегнати от безработица и бедност, образованието е сред основните противоотрови срещу крайните гледища, разпространяващи расизъм и ксенофобия. Вторият приоритет на българското председателство е защитата на медиите от външно влияние. Възнамеряваме да насочим вниманието си към въпроса как словото на омразата може да бъде контролирано чрез законова рамка и да подлежи на самоконтрол от медиите, посочи Митов.

 

Той добави, че следва да се разгледа и ролята на независимите медии по въпроса за свободата на словото и защитата на търпимостта в нашите общества. Свободните и добре развити медии са крайъгълен камък на демократичните общества. Пред медийната свобода напоследък има препятствия и Съветът на Европа може да работи с държавите за тяхното преодоляване, заяви министърът. Митов призова държавите от Съвета на Европа, въпреки трудностите, да предоставят подслон на бежанците. Много държави, включително България, имат материални проблеми в справянето с този проблем. От начина, по който се отнасяме към бежанците, зависи и нашето бъдеще. Събитията в Кьолн показват някои от предизвикателствата пред нас, допълни Митов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 5791 |25.01.2016 Чуждите инвеститори гневни от беззаконието в България . 5| 4616 |22.01.2016 Арестуван край гей парад осъди България в Страсбург за 10 000 евро . 6| 4695 |20.01.2016 „Хюман райтс уоч”: Полицията в България бие и обира бежанците . 9| 5501 |20.01.2016 Алекс Алексиев: България е полесражение, фронтова държава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads