Реклама / Ads
2| 5726 |10.02.2014 НОВИНИ

„България си ти!”: Жандармерията в селата е пиар акция

.
Все още не е задържан виновникът, предизвикал катастрофа в Малорад и отнел живота на четирима младежи на 26. 09. 2012 година, подчерта председателят на движение „България си ти!” Димитър Куцаров на пресконференция, посветена на борбата с престъпността в слатинското село. Въпреки че всички в селото знаят кой е убиецът на Стилиян, Венци, Цветан и Цветелин, никой не му е потърсил отговорност. Вместо това той продължава да безчинства на пътя, шофирайки без книжка.
 

 

Всички от Малорад сочат за виновник за кървавата катастрофа Детелин Богданов – Хоши. За да избяга от правосъдието, той си е пребоядисал колата и никой от органите на реда не е проверил това, допълват местните хора. Те посочват и друг пропуск на полицията – вместо да обърнат внимание на веществените доказателства, те ги оставят дълго време на мястото на престъплението – под дървото, в което четиримата младежи фатално се удариха, подгонени от джигита Детелин.

 

Селото се прочу не само с трагичния пътен инцидент, но и с множеството апашки издевателства над възрастните хора. Освен че биват ограбвани, старците биват и жестоко пребивани, обърна внимание председателят на „България си ти!”. Той подчерта, че страната ни е стигнала дъното, щом като биват обирани беззащитните баби и дядовци на село.

 

Адвокат Хадживан Дончев посочи, че има изготвена стратегия срещу престъпността, но тя „сякаш е писана за западноевропейските държави, но не и за България”. „Обзе ме песимизъм когато започнах да чета превенцията срещу беззаконията. Пише, че заради тежестта на кризата, заради криминалогенната обстановка, положението в страната е такова, без да се посочва решение”, изтъкна  Дончев.

 

По законодателен път няма да се решат проблемите, убеден е неговият колега Деню Гогов. „Трябва да се създаде нетърпимост у всички, за да се притиснат властите да си върши работата. Изпращането на жандармерията в малките населена места е пиар кампания, която ще отшуми”, смята адвокатът.

 

За увеличаването на престъпността Олина Шишкова от Арбитражния съд вини единствено органите на МВР. „От МВР не си познават закона, който регламентира тяхната дейност”, убедена е арбитърката. Решението на проблема с кражбите тя вижда в „профилактиката на населението”, което по думите й означава ежедневен контакт на районните инспектори с хората. „Освен това инспекторите трябва да разпитват съседите при кражба на кокошка, зимнина и т.н., което не се прави.”

  

Занемарена е агентурната дейност, посочи друг пропуск на МВР Шишкова. „Ако тя беше развита, щеше да има данни за престъпленията”, категорична е тя.

 

По нейна преценка изпращането на 57 патрули в малките населени места няма да даде резултат. „Те са външни за населението, те не познават психиката на местните хора”, обоснова се Шишкова. Освен това полицейските кадри са с ниска квалификация, за да се справят с крадците, смята тя.  

 

„Подготвила съм купища въпроси за хората, които трябваше да са тук (бел. р. на пресконференцията бяха поканени социалният министър Хасан Адемов, министърът на вътрешните работа Цветлин Йовчев, главният прокурор Сотир Цацаров и омбудсманът Константин Пенчев), но те ще останат без отговор”, не скри разочарованието си зам. -председателят на Арбитражния съд Мария Григорова.

 

„Престъпността е болестно състояние на обществото. Когато сте болен и отидете  лекар, той ще ви каже, че да се излекувате, трябва да знаете причините за състоянието си, а те са – не се храните и не живеете здравословно. Така е и с българското общество. Това си личи и от парламента. Поведението на хората в Народното събрание е като на болни. Част от тях са с психични проблеми”, изрази позицията си бившият председател на НС Александър Йорданов.

 

 „Простият народ краде и извършва престъпления. Образованието е решението на този проблем. Българските граждани са сред най-слабо образованите хора в света. Ако крадецът е прочел Йовков, няма да вземе кокошките на съседа”, убеден е Йорданов.

 

По думите му липсата на вяра в бога също е причина за разрастването на престъпността: „Крадат безбожниците. До 44-та  година е нямало човек, който да не познава своя свещеник и обратното. Затова трябва да се обсъди въпросът с връщането на религиозното образование в най-ранна детска възраст”.

 

Другият фактор за кражбите е икономическото състояние на страната, посочи още Йорданов. „За 25 години демокрация не е забит един пирон в Северозападна България. Там крадците са местните управници. Трябва да се види от кои партии са били излъчени тези кметове”, призова той и допълни, че на власт идват хора, които не са учили за това и не са подготвени да управляват.

 За да се пресече работата на апашите, от „България си ти!” са изготвили пакет от мерки, които искат да представят на управляващите. А те са:

·         Инсталиране на банкомати;

·         Да се даде ход на досъдебните производства, по които са подадени жалби в прокуратурата;

·         Превантивни мерки за предотвратяване на тежките криминални прояви;

·         Работа на общинската администрация за подобряване на инфраструктурата, ремонт на уличното осветление, пътната мрежа, в Малорад и другите населени места в региона; да работи по-дългосрочни проекти за заетост на местното население;

·         Органите на реда да наблюдават продължително криминалния контингент и др.

 

Тъй като никой от представителите на властта не дойде да чуе предложенията на движението, председателят му се ангажира да им бъдат предоставени на място. „Докато не постигнем резултат, няма да се откажем”, зарече се Куцаров.

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5777 |09.02.2014 Ако изборите са днес за „България без цензура“ биха гласували 7,1 % . 5| 6954 |07.02.2014 „България си ти!“ с мерки за намаляване на престъпленията в Малорад . 30| 5364 |25.01.2014 „България без цензура” става партия днес . 36| 5896 |17.01.2014 Позиция от Николай Бареков, Председател на ГС „България без цензура”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads