Реклама / Ads
22| 4232 |17.09.2014 НОВИНИ

Брюксел пак ни размаха пръст за „Южен поток”

.
Европейската комисия размаха пръст на България, като призова да спрем изграждането на газопровода "Южен поток". Оттам заявиха, че не разполагат със своя полиция у нас и в Сърбия, която да следи нещата.
 

Това заяви на пресконференция Марлене Холцнер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, помолена за коментар на обявените от Белград намерения да строи газопровода, съобщава БТА.

 

България е част от ЕС, затова открихме наказателна процедура заради "Южен поток", според която българската страна е призована да спазва всички правила, свързани с обществените поръчки. Поискахме да бъде потвърдено, дали правилата са били спазени. По силата на предприетата процедура призовахме България да спре строежа. Процедурата продължава, допълни Холцнер.

 

За държавите извън ЕС не разполагаме с тези средства, но след като съоръжението заработи, можем да поставим въпроса пред енергийната общност, която разполага със свои собствени инструменти, уточни още тя. По думите й, тъй като Сърбия не е в ЕС, не е необходимо да се съобразява с правилата на Общността за вътрешния пазар. Не можем да отнесем въпроса до Европейския съд, но ако бъде допуснато нарушение на правилата в енергетиката, това би станало ясно на по-късен етап, когато тръбопроводът заработи, обясни още говорителят.

 

Независимо дали става дума за България или за Сърбия, когато има намерение за пренос на газ от Русия към Европа, това обвързва европейска територия, без значение дали се отнася само до част от тръбопровода. Казвали сме и друг път за големи инфраструктурни проекти в Европа, че тяхното изграждане е обвързано със спазването на европейското законодателство, заяви Холцнер.

 

Петер Стано, говорител на еврокомисаря по разширяването на ЕС Щефан Фюле, поясни в отговор на въпрос дали ЕС не се насочва към замразяване на преговорите за членство на Сърбия, че преговорите са разделени на тематични глави.

 

Докато вътрешното законодателство на преговарящата държава не бъде изцяло съобразено със законодателството на ЕС, преговорните глави не могат да бъдат приключени и самите преговори за членство не могат да бъдат завършени, допълни говорителят.

 

По-рано днес вицепремиерът Екатерина Захариева съобщи след заседанието на Министерския Съвет, че проектът е замразен до приключване на процедурите по него в Брюксел. Тя изрази надежда, че скоро ще бъде намерено решение на казуса.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5233 |15.09.2014 Брюксел ни отпуска 18 млн. евро след наводненията . 12| 4334 |13.09.2014 Получаваме 6% от 300 млн. за наводненията от Брюксел . 32| 5783 |12.09.2014 Е. Захариева: Стойнев е взел заем за „Южен поток” . 16| 4534 |09.09.2014 М. Димитров: Има данни, че цената на „Южен поток” е скочила с 1 млрд. лв.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads