Реклама / Ads
7| 2928 |26.04.2024 НОВИНИ

Дезинформира Москва: Украинската армия "избива българи" с български снаряди

.
Снаряди
Украйна избива българи с български оръжия - различни версии на това твърдение се появяват в редица български медии в края на март и в началото на април 2024 г. Дезинформация цели да внуши, че украинската армия "избива българи" с български снаряди-
 

Анализът е препубликуван от Factcheck.bg - платформа за проверка на фактите, създадена по инициатива на Асоциацията на европейските журналисти - България. .

 

Това е единственият индикатор, който дава времева рамка на твърдението за предполагаем обстрел на селище в Херсонска област, в което живеят етнически българи. Броят им варира в различните публикации, а според някои дори става дума за "българско селище".

 

Макар че много от българските медии не се позовават на никакъв източник, в някои публикации са цитирани руските държавни информационни агенции ТАСС и РИА "Новости", както и обвързаният с Кремъл информационен сайт "НюзФронт". Това са единствените източници, до които информацията може да бъде проследена.

 

Информацията, според която е имало обстрел над окупирания украински град Олешки, идва от публикации в руските държавни агенции ТАСС и РИА "Новости". Всъщност показаните като доказателство за твърдението снимки на снаряди са били публикувани още през 2022 г. Кадрите идват от два поста в онлайн платформата Х, респективно от 13 август 2022 г. и от 28 април 2023 г.


На снимките се виждат снаряди, произведени в българските военни предприятия "Арсенал" АД и "Вазовски машиностроителни заводи" ЕАД. Снарядите са производство от 2018 г., а не от 2016 г., както твърдят публикациите в българските медии.

 

Второто "доказателство" за твърденията, че са използвани български муниции, е видео, в което украински войници изстрелват снаряд. Видеото е публикувано на 28 април 2023 г. и не може да бъде определено къде е било заснето.

 

Някои публикации съдържат и твърдението, че снарядите, използвани за предполагаемия обстрел, са пристигнали в Украйна посредством "сиви схеми" между дружеството "Арсенал" АД и летище Стара Загора. Твърдението се появява на български език за първи път в доказано свързания с Кремъл пропаганден сайт "НюзФронт", като впоследствие то може да бъде намерено почти дословно и в български онлайн издания. В отговор на запитване  Министерството на икономиката и индустрията съобщи, че старозагорското летище няма разрешение за износ на подобни изделия.


Официалният отговор от министерството гласи: "От началото на военната операция в Украйна българското дружество "Арсенал" АД, Казанлък, не е подавало заявления и съответно не притежава разрешения за износ на продукти, свързани с отбраната, за Украйна."

 

Твърденията за обстрел на Олешки с български снаряди не са доказани от руските медии по никакъв начин. Снимките с български снаряди са стари и не могат да се свържат с мястото, на което се твърди, че са използвани. Не може да се каже с точност дали и колко етнически българи живеят в Олешки, но със сигурност не може да се твърди, че е "селище на етнически българи". Тези аргументи, както и начинът на разпространение на твърденията показват, че става дума за дезинформационна кампания.


Целта е да се повлияе върху общественото мнение и институции в България по въпроса за доставката на оръжия на Украйна. "Украйна избива българи с български оръжия" е пропагандно клише, конструирано по същия модел, както "Украйна гори живи българи" и "Украйна руши български паметници". От самото начало на войната срещу Украйна Кремъл целенасочено се опитва да внуши на българското общество, че Украйна води антибългарска политика и че България не трябва да помага на Украйна, включително с доставка на оръжия.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2423 |26.04.2024 Си Дзинпин: Земята е достатъчно голяма, за да могат и Китай, и САЩ да се развиват . 5| 10455 |26.04.2024 Домино ефектът от "Боташ": Освен “Булгаргаз”, в амок са и крайните газоразпределители . 0| 2392 |26.04.2024 Депутатите приеха на първо четене изменение в договора за изтребителите F-16 . 11| 3042 |26.04.2024 Акад. Денков: ЦИК подготвя почвата за проваляне на машинното гласуване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads