Реклама / Ads
0| 2287 |28.03.2024 НОВИНИ

Доц. Христо Христев: Въпреки че имахме правителство за определено време, дълбоката политическа криза е факт

.
Доц. Христо Христев, адвокат и преподавател в Софийския университет Източник: БГНЕС
"Това, че беше сформирано правителство за определен период от време, не може да пречупи тенденцията на дълбока политическа криза, в каквато се намираме от години."
 

Това мнение изрази пред БНР доц. Христо Христев, адвокат и преподавател в Софийския университет.

 

"Трудно ми е да кажа дали сме пред конституционна криза", сподели ученият.

 




"Има широк кръг от потенциални кандидати за министър-председател в служебното правителство. Проблемът ще дойде, ако всички те откажат. Тогава разпоредбата не предписва правило за поведение", посочи специалистът.

 

Той припомни, че формирането и работата на служебното правителство "бяха използвани като основен фактор в политическия процес и предизборната кампания". 

 

"Аз не бих нарекъл излъчваните през мандата на господин Радев правителства деполитизирани. Нека да не се правят на светци субекти в политическия процес, които имат своя принос да стигнем до тук. Направените изменения обаче са донякъде недомислени. От друга страна  е факт, че начинът, по който беше използван институтът на служебното правителство в периода, в който господин Радев имаше възможност да формира такива, породи основателни опасения, че се обръща с хастара наопаки конституционната дреха на служебното правителство и се подменя установения модел на парламентарна република".





Преподавателят подчерта, че му е трудно да се ориентира в политическите процеси.

 

"Проблемът не е толкова правен, колкото политически и в по-широк план - проблем на състоянието на демократичната култура и традиции в българското общество. Основната причина за това е тоталната корупция, обладала българската политическа институционална система", смята той.

 

Независимо от гласуваните изменения в Конституцията, за да има шанс да се осъществи нова фаза на съдебната реформа, е необходимо да бъде приет нов Закон за съдебната власт, подчерта още доц. Христев.





Това, което наблюдавахме и в хода на преговорите за извършване на ротация, и през изминалите девет месеца, е далеч от културата, основана на принципи и ясни правила, смята преподавателят.

 

"ГЕРБ донякъде целенасочено истеризира обстановката, но не съм убеден доколко и другата страна -ПП-ДБ, също е направила всичко, което е необходимо за нормални политически отношения. В цялата ситуация на надвикване и надговаряне е трудно да се ориентираме, но очевидно отиваме към избори", обясни експертът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2325 |28.03.2024 Преди Великден: Родното агнешко месо стигна рекордната цена от 32 лв. за кг. в Пловдив . 4| 2395 |28.03.2024 Русия отново атакува Одеса, където продължават да живеят хиляди украински българи . 0| 2273 |28.03.2024 Украинският енергиен министър: Целта на руските удари на 22 март беше пълно спиране на тока в страната . 1| 2979 |28.03.2024 Сигнал за бомба в Софийския университет и в Съдебната палата /обновена/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads