Реклама / Ads
0| 2400 |26.04.2024 НОВИНИ

Европейският парламент прие резолюция с искане за освобождаване на руски политически затворници

.
Алсу Курмашева
Европейският парламент прие резолюция, с която настоява руските власти да освободят журналистката от татарско-башкирската служба на Радио Свобода Алса Курмашева и други руски политически затворници. Това съобщиха от пресслужбата на законодателния орган.
 

За приемането на документа гласуваха 493 от 522 депутати, други 11 бяха против, а 18 се въздържаха. Резолюцията призовава за „незабавно и безусловно освобождаване на всички политически затворници“ в Русия и изплащане на обезщетения за тях.


Сред тях, освен Крумашева, са политиците Владимир Кара-Мурза и Иля Яшин, правозащитникът Олег Орлов, общинският депутат Алексей Горинов, художникът Саша Скочиленко, активистът Дмитрий Иванов, бившият йеромонах Йоан Курмояров, активистката Виктория Петрова, адвокат Дмитрий Талантов, историк Юрий Дмитриев, поддръжници на Навални Лилия Чанишева и Ксения Фадеева, журналисти Евън Гершкович, Мария Пономаренко и Иван Сафронов.


„Най-голямото ми желание е да се измъкна оттук жив и здрав. Изминаха шест месеца от ареста на журналистката Алса Курмашева в Русия
Освен това Европейският парламент осъжда нарушенията на последните президентски избори в Русия и провеждането им в окупираните територии на Украйна. Резолюцията призовава европейските страни и цялата международна общност да не признават резултатите от тези избори.


Европейските депутати изразиха подкрепата си за руснаците, които „протестират срещу режима на Путин и се стремят да превърнат страната си в демокрация“. Освен всичко друго, документът призовава за продължаване на подкрепата за руските независими медии и правозащитници, както и за хуманитарни визи и друга подкрепа за руснаците, които се противопоставят на Путин.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 3042 |26.04.2024 Акад. Денков: ЦИК подготвя почвата за проваляне на машинното гласуване . 0| 3450 |26.04.2024 Таксите в предучилищното и училищното образование вече ще са по-високи . 4| 4625 |26.04.2024 Шефът на НАТО Йенс Столтенберг обвини Китай, че поддържа военизираната икономика на Русия . 2| 2517 |26.04.2024 Стартира кампания "Помогни на младежи от Украйна". Как да подкрепим украинските студенти и ученици?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads