Реклама / Ads
6| 4678 |15.06.2010 НОВИНИ

Генерал пита: Защо Станишев не е в съда?

.
Защо аз съм пред съда, а Станишев не? С този въпрос се обърна към Темида днес бившият председател на "Държавния резерв", о.з. ген. Димитър Димитров. Той е обвиняем за източване и купуване на горива, без осигурени пари. Днес се очаква по делото да има присъди.
 

Ген. Димитров, който е обвинен в умишлена безстопанственост, в особено големи размери, близо час и половина оборваше обвинителния акт срещу него.

По време на съдебното заседание обвиняемиятт, обясни, че е заварил държавната агенция в много тежко състояние и с много проблеми. Той трябвало да отговоря за приетите задължения към ЕС и да създаде 15-дневен запас за нефтени продукти. Но въпреки сключения договор с ЕС, МС не е осигурил необходимите средства, за да се изпълни това задължение.

Димитров подчерта, че няколко пъти е е поставят този въпрос на министъра на икономиката. При един от последните му разговори с него, преди да бъде отстранен от поста, ген. Димитров е отишъл при тогавашния принципал министър Румен Овчаров и му заявил, че ще докладва в Брюксел, тъй като МС не разбира отговорността на поетия ангажимент. По думите му тогава Румен Овчаров е пратил докладна до Сергей Станишев, че парите за 15-дневния резерв трябва да бъдат осигурени.

Пред съдията ген. Димитров заяви, че не е могъл, дори и не е предполагал, че в МС цари анархия и попита риторично защо той е тук, а Станишев – не. Генералът, който според прокуратурата е купувал горива, без да има осигурени пари за това, обясни, че е получил уверението и писмо от Министерство на икономиката, че парите ще бъдат осигурени. В това писмо той е бил уверен, че планираният бюджет на Държавната агенция е 504 млн. лв. Впоследствие обаче, при окончателния вариант на приетия бюджет, той е намален десет пъти.

Делото продължава. Очаква се днес да бъдат произнесе присъдите по него.

Припомняме, че о.з.ген. Димитър Димитров е обвинен, че по време на престоя си начело на дирекцията за периода май, юни, юли, агуст, декември 2005 г. е ощетил "Държавния резерв" с над 1,5 млн. лв. Към него има повдигнати още две обвинения за извършени престъпления от декември 2006 година.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 5446 |07.06.2010 Станишев нападна кабинета за харчове, недоволен и от ДПС . 22| 4975 |07.06.2010 С. Станишев: Ще ме съдят по политическа поръчка . 11| 4978 |03.06.2010 К. Парамов: Проектът „Първанов” минава през оставката на Станишев . 17| 5364 |01.06.2010 Станишев: Хората се хранят от наследството на предишното управление

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads