Реклама / Ads
37| 5388 |14.10.2014 НОВИНИ

ГЕРБ: Не приемаме подкрепата на ДПС

.
Преговорния екип, излъчен от Бойко Борисов - Бъчварова, Цачева и Стоянова Източник: Булфото
Партия ГЕРБ реши да не приеме подкрепата, предлагана от ДПС, за сформиране на правителство на малцинството. Ние сме категорични, че с група от 84 депутати няма как да се очаква стабилно управление.
 
Тази позиция заяви Цецка Цачева от ГЕРБ след повече от три-часови преговори с представители на ДПС. Преговорният екип на ГЕРБ беше представен от Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова, а представителите на ДПС - Алиосман Имамов, Рушен Риза и Йордан Цонев.

 

Преминахме много подробно през 18-те приоритети по нашата програма, на които много държим. Констатирахме, че имаме по 12 от тях съвпадение с ДПС, коментира Менда Стоянова от ГЕРБ.

Темите по евроатлантическата ориентация, темата по икономическия растеж и стимулиране на инвестициите, за възстановяване на плащането по европейските фондове, са сред темите по които постигнахме консенсус, каза Стоянова. Интересно и изненадващо постигнахме съгласие и по точка „Сигурност” – присъединяване на България в Шенген, спиране на незаконната имиграцията. Колегите са готови да продължим обсъжданията в Закона за МВР, като отчетем всички резултати от направената реформа, коментира Стоянова.

По други 6 теми имаме принципно съгласие, но с известни нюанси, заяви Стоянова. А именно – за данъчната политика, закона за изменение на държавния бюджет, модела на сметната палата, въведен от предходното правителство, банковата стабилност и КТБ. Обединихме се около това, че за КТБ и за всички други подобни случаи трябва да има прозрачност, да се знае кой по един или по друг начин е бил участник в банка с проблеми, заяви Стоянова.

По последната точка относно  Изборния кодекс двете партии не са постигнали консенсус за задължителното гласуване.

Румяна Бъчварова подчерта, че диалогът между политическите сили трябва да се осъществява и между партии, които не участват в едно управление. Коментарът й бе във връзка с питанията защо ГЕРБ се съгласили на преговори, при положение, че не искат да съставят кабинет с ДПС. Причината ГЕРБ да не искат ДПС в управлението е предисторията на отношенията между двете партии, посочи Бъчварова.  

Не можем да разберем защо ДПС застана на позиция да участва в коалиция, която беше публично обявена като анти-ГЕРБ коалиция, изтъкна тя. И увери, че "категорично отричаме възможността да съставим коалиция анти-ДПС“.

Сега от ДПС са склонни да ни подкрепят, само преди година и половина не бяха готови да направят такова нещо, посочи преговарящата от ГЕРБ. Тя посочи като нелогично искането на ДПС националистически партии да не участват в управлението, след като в кабинета „Орешарски“ те са се ползвали с негласната подкрепа на „Атака“.

Организациите на ГЕРБ в цялата страна имат категорично изискване към ръководството на ГЕРБ да не влиза в коалиция с ДПС, аргументира се още Бъчварова. Мнението на ГЕРБ е, че трябва ДПС да получи една пауза в управлението на страната, за да можем да градим нов стил на отношенията между двете партии.

След края на консултациите е решено ДПС и ГЕРБ да не продължават разговорите за съставяне на правителство, но да запазят диалога помежду си. Това на практика означава, че втори кръг на консултации между двете партии няма да има.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4447 |14.10.2014 Е. Дайнов: ГЕРБ няма да приеме подкрепата на ДПС . 2| 6856 |06.10.2014 Румяна Бъчварова: ГЕРБ ще иска подкрепата на Патриотичния фронт . 3| 4801 |05.10.2014 Огнян Минчев: Подкрепата към ДПС в Северна България се увеличава . 3| 4407 |05.10.2014 Лидерът на ГЕРБ: Инцидентът в Горни Лом не е случаен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads