Реклама / Ads
3| 2240 |18.04.2024 НОВИНИ

Германия арестува двама мъже, обвинени в шпионаж в полза на Русия

.
Двама предполагаеми шпиони, заподозрени в планиране на саботаж на германската военна помощ за Украйна, бяха арестувани в южната германска провинция Бавария. Двамата мъже, описани като двойни германско-руски граждани, са задържани в Байройт по подозрение в шпионаж в полза на Русия, съобщават от прокуратурата.
 

Двойката е обвинена, че е разузнавала потенциални цели, включително американски военни съоръжения, базирани в Германия. Основният заподозрян, Дитер С, е заподозрян в редица престъпления. Сред тях са замисляне на експлозия, палеж и поддържане на контакти с руското разузнаване. Той е обвинен и в това, че в периода 2014-2016 г. се е сражавал за руска марионетна въоръжена сила в окупираната Източна Украйна, информира Би Би Си.


Вторият заподозрян, идентифициран като Александър Й, е обвинен, че от миналия месец насам му е помагал да идентифицира потенциални цели за нападение. Той трябваше да се яви в съда в четвъртък.


Германия е вторият по големина донор на военна помощ за Украйна след САЩ, като е отделила около 28 млрд. евро (24 млрд. паунда) от началото на пълномащабната инвазия на Русия през февруари 2022 г.

 

Според прокуратурата Дитер С. е обвинен, че от октомври миналата година е обсъждал с руския си контакт потенциални саботажни операции в Германия, за да подкопае подкрепата му за Украйна.
Те посочват подготовката на нападения с експлозиви и палежи, особено на военна и индустриална инфраструктура. Твърди се, че Дитер С е разузнавал потенциални цели, включително военни обекти на САЩ, като е правил снимки и видеоклипове и е предавал информацията на руския си контакт.


Според уебсайта на "Шпигел" е бил шпиониран обект на американската армия в Графенвьор в Бавария. Миналата година САЩ са изпратили в Бавария десетки бойни танкове "Ейбрамс", на които украинските войници са се обучавали в Графенвьор и в друга база в Хоенфелс, преди танковете да бъдат изпратени на фронтовата линия в Украйна.

 

Германският министър на правосъдието Марко Бушман заяви пред германската информационна агенция ДПА, че двата ареста са "още един значителен успех на разследването" в борбата срещу диверсионните и шпионските мрежи на руския президент Владимир Путин.

 

Вицеканцлерът Роберт Хабек, който в момента е на необявено посещение в Киев, заяви в четвъртък, че е там "в момент, когато Украйна се нуждае от цялата възможна подкрепа в борбата си за свобода".


Правителството в Берлин е инициатор на план за подпомагане на укрепването на въздушната отбрана на Украйна. В сряда канцлерът Олаф Шолц заяви, че страните от ЕС трябва да се опитат да помогнат на Украйна с допълнителни системи за противовъздушна отбрана, особено със системите "Пейтриът". Германия вече е изпратила на Украйна две системи за противовъздушна отбрана Patriot и е обещала трета.


Двата ареста в Бавария последваха няколко други дела за шпионаж с висок обществен интерес.

 

Превод и редакция ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2240 |18.04.2024 Богданов с песимистична прогноза: Реалистичният сценарий е да не влезем в еврозоната в началото на 2025 г. . 9| 2302 |18.04.2024 Даниел Лорер: Наблюдаваме рокадите с известен хумор - борби между ГЕРБ и ГЕРБ в служебния кабинет . 15| 3192 |18.04.2024 Повдигнаха второ обвинение на Петя Банкова . 17| 11323 |18.04.2024 Австрийският бизнесмен Гюнтер Фелингер: САЩ и ЕС губят България заради олигарха Бойко Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads