Реклама / Ads
0| 3353 |18.03.2022 НОВИНИ

Германия разследва олигарха Мордашов по подозрения в заобикаляне на санкциите

.
Алексей Мордашов Източник: БГНЕС
Германското министерство на икономиката се опитва да установи дали руският милиардер Алексей Мордашов, основен акционер в туристическия гигант ТУИ (TUI), е заобиколил санкциите на ЕС, прехвърляйки дяловете си на дружество, контролирано от съпругата му, предаде Франс прес.
 

В момента се извършва процедура по проверка на инвестициите, посочи говорителка на министерството във връзка с разследването.

 

Проверката се отнася до неотдавнашно прехвърляне на 29,9 процента от акциите на ТУИ на стойност 1,3 милиарда евро на дружеството "Ондеро лимитид" (Ondero Limited), чийто основен акционер е Марина Мордашова, съпругата на Мордашов, съобщи самата компания с централа в Хановер, цитирана от БТА.

 

Този "фокус" може да позволи на руския милиардер, който преди тази трансакция държеше 34 процента от капитала на ТУИ, да продължи да се възползва от компанията посредством дружество, контролирано от съпругата му. Самият той е обект на западните санкции, свързани с войната в Украйна.

 

"Ондеро лимитид", която е базирана на британските Вирджински острови, в края на февруари стана мажоритарен собственик на "Унифирм лимитид", контролирана дотогава от Алексей Мордашов и притежаваща пакета акции на ТУИ.

 

Прехвърлянето на дялове е замразено, докато тече процесът на проверка, уточниха ТУИ и министерството.

 

Активите на Алексей Мордашов, чието име е вписано в черен списък с лица, смятани за приближени на Владимир Путин, са замразени от 1 март, а на самия него е забранено да пребивава в ЕС.

 

Останалите 4,1 процента от дяловете не са прехвърлени на "Ондеро", а са продадени на "Севергруп Ел Ел Си" (Severgroup LLC), начело на която е руският олигарх, допълва ТУИ.

 

Магнатът в стоманодобива Алексей Мордашов е собственик на руската стоманодобивна група "Северстал".

 

Като притежател на една четвърт от германския туроператор, милиардерът бръкна в джоба си през декември 2020 г., както стори и германската държава, за да избегне фалита на групата, пострадала от последиците на пандемията.

 

В комюнике от началото на март той се дистанцира от започнатата от Владимир Путин война, заявявайки, че няма абсолютно нищо общо със сегашното геополитическо напрежение, и че не разбира защо ЕС му е наложил санкции.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 14843 |18.03.2022 Скандал! Наблюдаващите прокурори отказали среща с разследващите от МВР за ареста на Борисов . 0| 6616 |18.03.2022 Василев: Разследването срещу Борисов е за ощетяване на бюджета с 556 млн. лв. . 0| 3759 |18.03.2022 Атанас Атанасов: Зная поне 50 случая, за които Борисов трябва да се разследва . 0| 4822 |16.03.2022 След срещата с Кьовеши: Всички престъпления с европари след 2017 г. подлежат на разследване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads