Реклама / Ads
3| 2291 |18.04.2024 НОВИНИ

Грузия се бори за европейския си път срещу копие на закона на Путин за чуждестранните агенти

.
Източник: Mariam Nikuradze/OC Media/Facebook
Правителството на Грузия се опитва да прокара противоречив закон за "чуждестранните агенти" въпреки международното осъждане и огромните протести на гражданите. Законопроектът се разглежда като тест за това дали страната, бивша съветска държава, ще установи по-тесни връзки с Европа и Съединените щати, или ще остане в орбитата на Русия. Хиляди хора демонстрираха пред парламента на страната в столицата Тбилиси в сряда, след като правителството прие проектозакона на първо четене - първото от трите препятствия, които ще трябва да преодолее, преди да стане закон.
 

Критиците на закона твърдят, че той е вдъхновено от Кремъл усилие за подкопаване на демокрацията, което ще навреди на стремежа на Грузия да се присъедини към Европейския съюз, пише CNN.






Управляващата партия "Грузинска мечта" за първи път се опита да прокара законопроекта преди 13 месеца, но беше принудена да се откаже от него след седмица на интензивни протести. Но след повторното внасяне на закона по-рано този месец мнозина се опасяват, че този път правителството ще бъде решено да го прокара въпреки нарастващия протест.


Законът, наречен "За прозрачност на чуждестранното влияние", е оприличаван от противниците на мярка, въведена от президента Владимир Путин за потискане на критиките в Русия. Той изисква организациите в южнокавказката държава, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като "чуждестранни агенти" или да бъдат подложени на големи глоби.


"Това е руски закон. Той е точно копие на закона на Путин, който беше приет преди няколко години и след това допълнен, за да се смаже гражданското общество", заяви пред CNN Саломе Зурабишвили, президент на Грузия и дългогодишен противник на "Грузинска мечта".


Зурабишвили предположи, че законът има за цел да провали стремежа на страната да се присъедини към Европейския съюз, след като през декември тя получи статут на кандидат за членство.


"Сега Русия започва своята хибридна стратегия, съживява я и се опитва да ни спре по този път - очевидно подпомогната от днешните власти", каза тя.


Зурабишвили възнамерява да наложи вето на закона, но призна, че правомощията ѝ са предимно символични. Нейното вето може да бъде преодоляно от парламентарното мнозинство на правителството.


Кремъл заяви, че законът се използва за "провокиране на антируски настроения", като добави, че протестите срещу него са подбудени от "външни" влияния.


След като законопроектът мина на първо четене, ЕС предупреди, че "окончателното му приемане ще се отрази негативно на напредъка на Грузия" по пътя ѝ към членство.


Близо 80% от грузинците подкрепят европейската интеграция, според проучване, проведено през декември от Националния демократичен институт.


.

"Надявам се, че ще покажем силата на свободните хора, че няма да се откажем, и се надявам, че това ще ги накара да решат да върнат това неприемливо законодателство", казва в понеделник пред CNN Гиорги Бекурашвили, млад демонстрант.


Всяка вечер през тази седмица досега хиляди грузинци заливаха улиците, за да се противопоставят на законопроекта, като много от тях развяваха знамена на ЕС и скандираха "руски роби" по адрес на своите законодатели. Видеоклипове в социалните медии от вторник вечерта показват брутална реакция на полицията, която преследва отделни протестиращи, като бие някои от тях и арестува други.






Много грузинци изпитват дълбока враждебност към Русия, която нахлу в Грузия през 2008 г. и днес окупира около 20% от международно признатите ѝ територии - приблизително същия дял, който заема в Украйна днес.


Откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г., хиляди руснаци - особено мъже на възраст за служба - избягаха в Грузия, за да избегнат военна повинност.

 

ФрогНюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2329 |18.04.2024 Юлия Навалная сред най-влиятелните личности на списание „Тайм“ за 2024г. . 3| 2427 |18.04.2024 В очакване на израелският отговор на иранския удар: Кога и какъв ще бъде? . 1| 2395 |18.04.2024 Атанас Семов за вота на недоверие: "Никога не подценявай политическата лудост" . 0| 2317 |18.04.2024 Еврокомисар Йохансон: България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads