Реклама / Ads
3| 2359 |08.05.2024 НОВИНИ

Грузинската служба за национална сигурност: Протестите искат да свалят правителството с насилствени средства

.
Източник: БГНЕС
Грузинската служба за национална сигурност обвини организаторите на протестите в опит да вземат със сила властта и предупреди гражданите да не се присъединяват към тях, съобщи Ройтерс.
 

Хиляди недоволни граждани излизат ежедневно на протест от близо месец насам срещу законопроекта за „чуждестранни агенти“. Демонстрантите алармират, че законът е инспириран от аналогично законодателство в Русия, използвано за потискане на инакомислието там.

 

В изявление във Facebook грузинската служба за национална сигурност информира, че протестите имат за цел „да разрушат държавните структури и да свалят правителството с насилствени средства“.





Службата смята, че организаторите на протестите са финансирани от чужбина и са планирали актове на насилие срещу полицията, включително кампания за гражданско неподчинение, която оприличи на „цветните революции“.

 

Предвижда се на 13 май грузинският парламент да разгледа на трето и последно четене законопроекта. Опозицията настоява за нова вълна масови протести от 11 май. Западните държави също осъдиха законопроекта, който ще изисква организациите, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като агенти за чуждестранно влияние.





Европейският съюз, който даде на Грузия статут на кандидат членка през декември, посочи, че това може да попречи на по-нататъшната интеграция на страната в блока. Законопроектът изправи управляващата партия "Грузинска мечта" срещу коалиция от опозиционни групи, гражданското общество, известни личности и държавния глава на страната.

 

Властите твърдят, че законът е необходим за стимулиране на прозрачността и за гарантиране на грузинския суверенитет. Силите за сигурност неколкократно използваха сълзотворен газ, лютив спрей и водни оръдия срещу протестиращите. Миналата седмица лидерът на основната опозиционна партия в Грузия алармира, че е бил бит от органите на реда по време на протестите.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2309 |08.05.2024 Повечето българите са доволни от работата и от заплатите си. За някои сме райско място: не те пребиват заради забрадка и не те пращат на война . 0| 2263 |08.05.2024 Говорител на ЕК: ЕС няма общо становище дали признава Путин за президент на Русия . 5| 7846 |08.05.2024 "Виртшафтсвохе": Инфлацията в България се дължи на балон при недвижимите имоти . 0| 6085 |08.05.2024 Иван Димитров за ФрогНюз: Областните управители са като футболните треньори, ходят си с оставката в джоба

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads