Реклама / Ads
0| 2309 |27.04.2024 НОВИНИ

Хамас проучва израелско контрапредложение за спиране на огъня в Газа

.
Палестинското ислямистко движение Хамас съобщи днес, че проучва израелско контрапредложение за спиране на огъня в Газа и освобождаване на заложниците, предаде Франс прес.
 

"Хамас получи днес официален отговор от ционистката окупация на позицията ни, която бе връчена на египетските и катарските посредници на 13 април. Движението ще проучи това предложение и щом приключи, ще представи своя отговор", заяви в комюнике вторият човек в политическото крило на "Хамас" за ивицата Газа - Халил ал Хая.

 

В изявление от 13 април движението Хамаs обяви, че е представило на египетските и катарските посредници отговора си на предложеното примирие с Израел в ивицата Газа, като настоява за постоянно спиране на огъня.

 

Без да отхвърля изрично съдържанието на предложеното примирие, Хамас потвърди отново своите изисквания, а именно "постоянно прекратяване на огъня", изтегляне на израелската армия "от цялата ивица Газа", "завръщане на разселените хора в техните райони и домове" и "увеличаване на хуманитарна помощ", влизаща в Газа.

 

Израел се противопоставя най-вече на постоянно прекратяване на огъня, като вместо това настоява за няколкоседмична пауза в боевете, преди да предприеме сухопътна операция в Рафах например. Той отказва също да се изтегли от цялата територия.

 

Контрапредложението, подробности от което не се оповестяват, съвпадна с пристигането на египетска делегация в Израел вчера, за да се опита да възобнови преговорите за примирие в Газа, обвързано с освобождаване на заложниците.







Йеменските бунтовници хути атакуваха британския петролен танкер "Андромеда стар" в Червено море, съобщи военният говорител на подкрепяната от Иран групировка Яхия Сареа в телевизионно изявление, цитиран от Ройтерс.

 

Хутите заявиха също, че са свалили американски дрон Ем Кю-9 "Рийпър" (MQ-9 Reaper) над йеменската провинция Саада.

 

Вчера британската фирма за сигурност "Амбри" съобщи, че три ракети са били забелязани на около 15 морски мили (към 30 км) югозападно от йеменския пристанищен град Моха. Британската служба за морски търговски операции (UKMTO) обяви, че един кораб е бил повреден.

 

"Капитанът е съобщил за две нападения. При първата атака е имало експлозия непосредствено до кораба и тя е била почувствана от екипажа", отбеляза UKMTO. Имало е и втора атака срещу плавателния съд, като се предполага, че тя е извършена с две ракети и е довела до повреда на кораба, допълва службата.

 

Танкерът, чието име не бе посочено, е пътувал от Приморск в Русия за Вадинар, Индия, когато е бил нападнат, се казва в съобщение на "Амбри".

 

"Плаващ под панамски флаг кораб, който е бил британска собственост, преди през ноември 2023 г. да смени собственика си, е бил най-близо до наблюдаваното място", пояснява "Амбри".

 

Към момента собственикът на кораба е регистриран на Сейшелските острови и е участвал в търговия, свързана с Русия", отбеляза британската фирма за сигурност за атакувания танкер. В съобщението си тя посочва, че корабът е предавал сигнал от системата за автоматична идентификация (AIS).







Европейският съюз обяви вчера нова хуманитарна помощ, на стойност 68 милиона евро, за палестинците в ивицата Газа, предаде Франс прес.

 

Палестинският анклав е опустошаван вече повече от шест месеца от израелски бомбардировки и сухопътни операции, предприети в отговор на безпрецедентното нападение на палестинското радикално движение Хамас срещу Израел на 7 октомври миналата година, взело близо 1200 жертви, предимно цивилни. Сега наброяващото около два милиона души население в Газа зависи от хуманитарна помощ, за да оцелее.

 

"Предвид задълбочаващата се тежка хуманитарна криза в Газа и постоянно нарастващите нужди на място, Европейската комисия увеличава финансирането си за подпомагане на палестинците", се казва в комюнике на ЕС.

 

"С тази подкрепа общата хуманитарна помощ на ЕС за палестинците в нужда в Газа и в целия регион през 2024 г. възлиза на 193 млн. евро", се посочва в комюникето.

 

ЕС отбеляза, че новата помощ ще се съсредоточи върху доставките на храна и питейна вода, осигуряване на канализация и подслон, и ще бъде доставена чрез местни партньори.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2266 |27.04.2024 Лазаровден е! Лазарките пеят за любов и здраве . 0| 2319 |27.04.2024 Слънчева сутрин, след обяд - ще превали . 12| 3388 |26.04.2024 Асен Василев: Хората знаят кое е важното - повишените доходи или измислените скандали от службите . 0| 3316 |26.04.2024 Еврокомисията закри процедура срещу България за 113 депа за боклук

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads