Реклама / Ads
0| 5641 |07.02.2010 НОВИНИ

Християните за последно ядат блажно преди Великите пости

.
Православната църква е нарекла тази неделя Месопустна. Тя е една от подготвителните недели преди Великия пост.
 

Днес православните християни за последно ядат месо. През следващата седмица могат да се употребяват рибни, морски и млечни продукти. „Така в продължение на една седмица да се подготви човек първо като премахне месото и след това да започне по-строгият пост. Тази месопустна неделя се явява една подготовка за намаляване на ползването от месни продукти”, каза в интервю за Агенция „Фокус” Варненският и Великопреславски митрополит Кирил. „По-дълбокият смисъл по отношение на вярата е, че трябва да изпълняваме всички божи заповеди, за да можем да застанем достойно пред Исус Христос, когато той втори път ще дойде на земята, но вече като съдия”, обясни митрополит Кирил. По думите му, най-важното в християнството е, не само да познаваме божиите заповеди, не само да подражаваме на Исус Христос в неговото милосърдие и готовността за саможертва, а и да „сме готови да отговаряме пред нашия господ Исус Христос”.
Следващата неделя – 14 февруари, е Сирни заговезни, т.е. последният ден преди Великия пост, в който може да се ядат млечни храни. „Сирни заговезни е окончателното заговяване. Извършва се и взаимното опрощение. Тогава се споменава изгонването на Адам и Ева от Рая, защото не трябва да забравяме за непослушанието. Трябва да помним, че ние не трябва като тях да извършваме непослушание, защото всяко непослушание към Бог значи да извършим грях и да го обидим По този начин ние се отдалечаваме, както се отдалечаваме в отношенията с нашите близки и приятели, когато ние извършим нещо, което на тях не им е приятно или ги нараним. Трябва да се стараем да не нараняваме Бога, а това ще ни помогне да се стремим да не нараняваме своите близки, да няма насилие, а точно обратното – да царува христовата божествена любов. Не просто да помагаме на ближния си или както някой казва да бъдем солидарни, а да бъдем готови да се жертваме за тях. Това е смисълът”, обясни митрополит Кирил.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 6279 |06.02.2010 Първанова говорила с премиера седмици преди изслушването на Желева . 6| 5218 |28.01.2010 Кунева се връща в Брюксел преди да си е тръгнала? . 16| 7495 |06.01.2010 Бойко Борисов: Последно предупреждение за Божидар Димитров! . 21| 12885 |05.01.2010 В. Райкова говорила с Боби 90 минути преди екзекуцията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads