Реклама / Ads
15| 4194 |09.03.2015 НОВИНИ

Янаки Стоилов: Съмняваме се, че промяната в МВР ще промени купения вот

.
Янаки Стоилов
„Има основания за резерви дали промяната в МВР ще промени практиката за разширяване на използването и контролирането на купения вот, защото се смениха няколко министри, но тази практика се развиваше“. Това заяви зам.-председателят на БСП и зам.-председател на НС Янаки Стоилов в сутрешния блок на ТВ7.
 
Според него тази практика е много по-дълбока и не опира само до способностите на МВР и други органи и това трябва да бъде една от задачите, които да се поставят. „Новият министър на вътрешните работи ще бъде подходяща връзка между министър-председателя и новото професионално ръководство. Комуникативните качества на г-жа Бъчварова вероятно ще бъдат добре приложени в този модел. Освен това самият министър-председател каза, че той най-добре разбира работата в МВР и другите служби и може би така ще има възможност за по-непосредствен контрол върху тяхната дейност“, допълни народният представител.

Стоилов е на мнение, че след официалния модел на коалицията в четворния формат, партньорството има много повече измерения. „То не е толкова афиширано, както беше в предишния кабинет. Сега Борисов мобилно използва и създава различни модули в коалицията, особено при решаването на финансово-икономически въпроси“, обясни той и допълни, че предстои да се види дали ще настъпят промени в поведението и нагласите на ръководството на ДПС, защото поне до момента ДПС се е присъединявало към коалиционния формат. „Това го обясняваме с определени отношения, които почти никога не са прекъсвали на най-високо ниво. Бойко Борисов не е човек, който пази само чужди интереси. Тук нещата имат известна реципрочност, но въпросите до каква степен и до кога, остават открити“, коментира социалистът.

На въпрос дали със смяната на министъра на вътрешните работи ще бъдат демонтирани първите гайки на въпроса „Кой“ или задкулисието става по-голямо, Стоилов изрази мнение, че много ще се сбърка, ако отговорът се търси само в сектор „Сигурност“. Според него има много по-широки измерения и затова трябва да бъде гледана цялата управленска палитра. „Освен в административни изражения, в някои случаи става дума не само за дълбоки промени, а за разместване на пластовете. Когато се видят ключови сектори, тогава могат да се правят обобщения“, каза Стоилов. Той даде пример със спирането на лиценза на голямо предприятие като „Дунерит“. „Дали това не е част от проекциите на спорове от фалиралата банка, защото след като обществото плати няколко милиарда за тези сметки, дали няма да се наложи по косвен път да се плаща още една цена за различните предприятия, които евентуално са контролирани от тази финансова институция. Защото апетитите ще се прехвърлят вече към икономическите структури след финансовите“, уточни социалистът.
Зам.-председателят на БСП подчерта, че новият дълг за 16 млрд. лв. е бил подкрепен от парламентарните групи, с изключение на БСП и Атака. „Поставя се въпросът няма ли Фондът за гарантиране на вземанията да бъде попълнен, защото тези средства са дадени“, каза той. По неговите думи трябва внимателно да се следи за какво ще се предлага да бъдат харчени през следващите месеци и години част от средствата по заема. „В консултациите при президента, той постави въпроса за необходимост от актуализация на бюджета в частта за отбрана. На фона на всичко, което става, това също се вписва. Както и амбициозната програма на ГЕРБ за саниране, която трябва да бъде финансирана от Българската банка за развитие. Ето няколко милиарда, които ще получат отговор за какво ще бъдат използвани“, поясни народният представител.
Дали в един момент министър-председателят няма да каже, че този дълг не е негов?

Стоилов коментира твърдението на икономическия министър Божидар Лукарски, че Реформаторите и ГЕРБ очакват пълен мандат на правителството с думите: „Те могат да очакват всичко. То и за предишното правителство се говореше, че не е избрано със срочен мандат, а продължи около 1,5 години. Мисля, че самият министър-председател няма отговор за продължителността на мандата на правителството“. Според него даването на отговор от отделни министри няма да ориентира обществото в реалните процеси. Социалистът припомни, че малко след 100 дни са започнали да се правят промени в правителството и според него трябва да се запитаме кои ще бъдат следващите. „Дали в един момент министър-председателят няма да каже, че този дълг не е негов. Да попитат и финансовия министър, който се оттегли преди време като депутат с обяснението на ръководителя на ГЕРБ, че неговите доходи са малки, а връстниците му са забогатели. Да не би той сега с вземането на дълга да е решил този проблем с оглед подобряване на личното си материално състояние?“, попита зам.-председателят на НС.

Янаки Стоилов обясни, че в момента тече подготовка за внасяне на искане в Конституционния съд, защото БСП смята, че в този си размер взетият дълг не е обоснован. „Не е дадено предварително разрешение за целия размер на сумата в Закона за бюджета. Съгласуван е 6,9 млрд. лв. за 2015 г. като външен дълг, който може да поеме България. Тригодишната финансова програма не е лимитирана в определени числа. Не всички от тези споразумения са включени в пакета ратификационни документи. Не на последно място при второто четене на законопроекта за ратификация не бяха допуснати предложения към него, каквито бяха направени. Има основания този въпрос да бъде сериозно обсъден от Конституционния съд“, заключи Стоилов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4177 |06.03.2015 Я. Стоилов: Напрежението вече е в самия ГЕРБ, не в коалицията . 59| 6842 |28.02.2015 Я. Стоилов: 16 млрд. лв са най-големият дълг в цялата история на България . 2| 5140 |27.02.2015 Стоилов: Намаляването на дълга с 2 млрд. е "алиби" за ДПС . 5| 4942 |15.02.2015 Стоилов: Моделът на управление е един, персоните се сменят

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads