Реклама / Ads
8| 2632 |28.04.2024 НОВИНИ

ISW: Киев организира контранастъпление към края на годината

.
Източник: БГНЕС
Руските сили вероятно ще постигнат значителни тактически успехи през следващите седмици, докато Украйна чака американската помощ на фронта, но е малко вероятно да надделеят над украинската отбрана.
 

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW), като темата продължава да е сред водещите за пореден ден.

 

Politico съобщи на 26 април, че украинският президент Володимир Зеленски е предупредил председателя на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън през декември 2023 г., че украинските сили ще могат да "издържат" до април 2024 г. без допълнителна помощ за сигурността на САЩ.

 

Пристигането на американска помощ на фронта през следващите седмици ще позволи на украинските сили да спрат текущите руски настъпателни операции, а руските сили изглежда бързат.





Руските сили може да възнамеряват да използват нови технологични или тактически иновации точно в началото на лятната си офанзива, за да компенсират по-силните способности, които украинските сили ще притежават след пристигането на американската помощ за сигурност. Те обаче все още страдат от тактически провали и украинските сили ще могат да се възползват от това.

 

Украйна е много вероятно да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци и да започне ограничени контранастъпателни операции в края на 2024 г. или началото на 2025 г.

 

Руските сили продължават да използват тактическото си проникване на север и северозапад от Авдеевка и наскоро направиха допълнителен потвърден напредък в района. Геолокирани кадри, публикувани на 27 април, показват, че руските сили са напреднали към северно Новокалинове (северно от Авдеевка), а руски блогъри твърдят, че е било превзето напълно селището на 27 април.

 

Някои блогъри също твърдят, че руските сили са напреднали в Керамик (директно северозападно от Новокалинове), въпреки че ISW все още не е видял доказателства за това. Геолокирани кадри, публикувани на 27 април, също показват, че руските сили са напреднали в западно Очеретине, в югозападно Соловьово, южно от Новобахмутовка. Блогърите твърдят, че руските сили са превзели цялото Соловьове, което е в съответствие с наличните геолокационни кадри на руските сили в югозападната част на селището. Няколко руски източника също твърдят, че ожесточените боеве продължават в западни Бердичи (северозападно от Авдеевка) и че руските сили изтласкват украинските сили на запад от селището.





Украинският център за отбранителни стратегии отбеляза по подобен начин на 26 април, че руските сили са ангажирали две мотострелкови бригади и един мотострелкови полк директно в тактическото проникване в района на Очеретине, което е създало трикратно предимство в руските сили и средства над украинските сили и активи.

 

Руските сили обаче вероятно ще засилят настъпателните операции близо до Часов Яр през следващите седмици, тъй като той предоставя възможност за по-значителен оперативен напредък. Руските сили наскоро са използвали бойна мощ на стойност приблизително една дивизия северозападно от Авдeевка, което им е дало приблизително трикратно предимство пред наличната бойна мощ на Украйна в същия район, според неофициални украински оценки.

 

Ако руските сили успеят да засилят атаките и да превземат Часов Яр, ще могат да го използват за последващи настъпателни операции срещу критичните градове като Константиновка и Дружковка. По-широката оперативна цел е Покровск и Донецка област.

 

Руските сили нанесоха мащабни удари с крилати и балистични ракети срещу Украйна в нощта на 26 срещу 27 април и вероятно са възобновили ударите с крилати ракети "Калибър" с морско базиране след дълга пауза. Командващият ВВС на Украйна генерал-лейтенант Микола Олешчук съобщи на 27 април, че руските сили са изстреляли 34 ракети: девет крилати ракети Х-101/555 от Саратовска област; девет крилати ракети Х-59/69 от Белгородска област и Азовско море; две ракети С-300 от Белгородска област; две балистични ракети Искандер-К, четири балистични ракети Х-47 Кинжал от Рязанска и Тамбовска области; както и осем крилати ракети "Калибър" от Черно море. Украинските сили са унищожили общо 21 ракети.





Украинският министър на енергетиката Герман Галушченко и най-големият украински частен енергиен оператор DTEK съобщиха, че неуточнени руски ракети са ударили украински енергийни инфраструктурни съоръжения в Ивано-Франкивска, Лвовска и Днепропетровска области и "сериозно" са повредили четири неуточнени топлоелектрически централи (ТЕЦ).

 

Това е първият по-мащабен руски ударен пакет от края на декември 2023 г., който не включва дронове Shahed. Говорителят на украинското Южно оперативно командване капитан трети ранг Дмитро Плетенчук заяви, че тази серия от удари е едва третото потвърдено използване на ракети "Калибър" за повече от шест месеца. Руските сили са ги изстреляли от две подводници от клас "Кило" от страх да не загубят надводни кораби при украински удари.

 

Плетенчук заяви, че двете подводници са базирани в Новоросийск, което показва, че руската армия е подобрила достатъчно инфраструктурата на пристанището на Черноморския флот (ЧФ) в Новоросийск.

 

Военни служители на Украйна и Обединеното кралство (Обединеното кралство) съобщиха през февруари и март 2024 г., че военноморската база в окупирания Севастопол, Крим е единствената база с инфраструктура за "Калибър".

 

Заместник-началникът на украинското Главно военно разузнавателно управление (ГУР) генерал-майор Вадим Скибицки съобщи през април 2024 г., че Русия е натрупала най-малко 260 ракети "Калибър" и има за цел да произведе още 30 през април.

 




Украинските сили успешно нанесоха удари с дронове срещу руско летище и петролни рафинерии в Краснодарския край в нощта на 26 срещу 27 април. Анонимни източници са заявили пред украинското издание Suspilne, че Службата за сигурност на Украйна и украинските военни успешно са нанесли атаки с дронове срещу летище Кущовская, докато "десетки" руски военни самолети, радарни системи и системи за електронна война са били разположени там. ISW не е видял потвърждение за повредено оборудване на летището.

 

Геолокирани кадри, публикувани на 27 април, показват последиците от украинския удар на летище Кушчовская и уж показват повредени комплекти за планиращи бомби.

 

Руски блогъри широко критикуваха руската армия за това, че не успяха да защитят летището след множество успешни удари с украински дронове по руски летища в окупирана Украйна и Русия. Източници на Suspilne заявиха, че украински дронове са ударили петролните рафинерии в Илски и Славянск, като са повредили дестилационните им колони и са причинили пожари.

 

Губернаторът на Краснодарския край Вениамин Кондратев заяви, че украинските дронове са се опитали да ударят петролни рафинерии и инфраструктурни съоръжения в Славянски, Сиверски и Кущювски райони, но че ударите не са причинили "сериозни" щети.





Директорът по сигурността на нефтената рафинерия в Славянск Едуард Труднев заяви, че 10 дрона са ударили рафинерията, причинявайки частично спиране на функционирането й и отбеляза, че може да има допълнителни невидими щети.

 

Украинските СБУ, специални сили и сили за безпилотни системи преди това удариха петролната рафинерия в Славянск в нощта на 16 срещу 17 март.

 

Руското министерство на отбраната (МО) твърди, че руските сили са прехванали 66 украински дрона над Краснодарски край в нощта на 26 срещу 27 април.

 

Руското федерално правителство продължава усилията за кодифициране на засилен контрол върху мигрантските общности, живеещи в Русия. Държавната дума на Русия внесе на 27 април законопроект, който "предлага редица нововъведения, които ще помогнат за модернизирането на руското законодателство и ще разрешат някои въпроси за осигуряване на националната сигурност в областта на миграцията".

 

Предложеният законопроект също така включва разпоредби за въвеждане на режим на депортиране за мигранти, които "нямат основание" да бъдат в Русия, включително тези, които извършват определени престъпления.

 

Предложеният законопроект също така ще попречи на чужденците, които са обект на режим на депортиране, да купуват недвижими имоти, да откриват банкови сметки или да сключват брак.

 

Законопроектът за депортиране ще позволи на руското федерално правителство да определи кои чуждестранни лица или общности избере като обект на депортиране - ход, който вероятно ще позволи на правителството да разшири по-репресивен контрол върху мигрантските общности и да се погрижи за руските ултранационалисти, които често са призовавали за такова сурови политики.





Руското министерство на образованието и науката съобщи по подобен начин на 27 април, че 12-те руски университета, които са упълномощени да провеждат сертификационни изпити по руски език, са прекратили договорите си с търговски партньори. Това означава, че само университетите и държавните и общинските организации могат да администрират сертификатите по руски език.

 

Това развитие значително ще усложни процеса на получаване на сертификат по руски език от мигранти, което вероятно ще ограничи достъпа им до определени работни места или дори социални услуги. Ще предостави на руското правителство и по-голям контрол върху мигрантските общности. Руското правителство обаче изглежда избирателно овластява някои мигрантски общности, докато още повече лишава други от избирателни права. Съвместен проект, ръководен от руския RT и руското Министерство на вътрешните работи (МВД), наречен "Не един към един", изпраща искания до МВД за подпомагане на чужденци да получат руско гражданство в определени ограничени случаи.

 

Проектът RT съобщи, че е изпратил запитване до МВД относно гражданството на мигрант от Киргизстан, който е избягал от Киргизстан за Русия, след като е бил осъден за боеве за руските сили в Украйна.

 

Руските власти засилиха репресиите срещу мигранти от Централна Азия, живеещи в Русия, особено след атаката на Crocus City Hall на 22 март, а проектът на RT подчертава факта, че руското правителство е заинтересовано да защитава избирателно някои мигранти от централноазиатските общности, докато тъй като те са идеологически полезни в контекста на руските военни усилия.





Правителството на Молдова също предприема стъпки за справяне с известни руски информационни операции, насочени към Гагаузия. Молдовският аудиовизуален съвет обяви на 26 април, че е глобил две регионални и местни телевизионни (TV) станции в Гагаузия, "TV-Gagauzia" и "ATV", със 100 000 молдовски леи (5 627 долара) за разпространение на дезинформация, реч на омразата и неосигуряване на " информационна сигурност" с техните предавания.

 

ISW продължава да оценява, че Кремъл вероятно е ангажиран в хибридни операции в Молдова и възнамерява да използва проруските сили в Гагаузия и Приднестровието, за да дестабилизира и деградира молдовската демокрация и в крайна сметка да предотврати присъединяването на Молдова към ЕС.

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2492 |27.04.2024 Светлана Каменова стана европейска шампионка по бокс. Златислава Чуканова взе сребро . 10| 3157 |27.04.2024 По следите на Христо Грозев по заповед на Путин - българската връзка в най-големия шпионски скандал в историята на Австрия . 8| 4399 |27.04.2024 Германия и Чехия се присъединиха към предупрежденията на Макрон: "Целта на Путин е Европа" . 11| 33655 |27.04.2024 В българския Синод започват все по-отчетливо да се оформят две групи - русофили и патриоти. Коя ще има решаващата дума?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads