Реклама / Ads
4| 4004 |19.12.2014 НОВИНИ

Хр. Иванов: Цари мърлящина и корупция в съдебната система

.
Министърът на правосъдието Христо Иванов
Последният шум в съдебната система не тръгна от изказването на френския посланик, а от разпределението на делото за КТБ. Вчера ВСС направи стъпка в правилна посока като се ангажира да бъде изработен нов софтуер и това да стане с една много широка работна група от IT специалисти от различни институции.
 
Това каза министърът на правосъдието Христо Иванов в сутрешния блок на БНТ. Според министъра, възлагането на тази задача на външна IT експертиза ще гарантира по-голяма сигурност.

„Смяната на софтуера е част от решаването на проблема”, заяви министър Иванов и добави, че се радва, че ВСС взе решение не просто да промени софтуера, а целия пакет от регулации за този софтуер. „Никой не е казал, че главният проблем е в софтуера”, каза той и обясни, че всичко зависи от хората. По думите на Иванов, трябва да се упражни инструментариумът на логиката, който е заложен в тази институция. „Ако се искат оставки, те да бъдат подадени”, обясни министърът .

„Срещу Румяна Ченалова е имало някакви доклади и дисциплинарни производства”, каза още той. Според Иванов трябва да се отговори на въпроса кой носи отговорността за проверките, които стигат до никъде - и за Румяна Ченалова, и за други съдии, и за софтуера за разпределение на делата. „Този софтуер не просто е бил незащитен, а е бил използван активно за нагласяне на делата”, заяви Иванов и допълни, че това са го казали вчера IT специалистите пред ВСС.

Много важно е ВСС и Прокуратурата да се заемат с въпроса за личната отговорност и защо до сега са си затворили очите”, категоричен беше Иванов. „В съдебната система има корупция и нямаме достатъчно сериозни мерки за борбата с нея”, посочи той. Според него, там цари културата на затваряне на очи и откровена мърлящина при управлението на съдилища. По думите му, България е под наблюдение от ЕК, а общественото мнение е много чувствително по темата. „По-добре да си казваме тези неща вътре и да вървим напред”, добави Иванов.

6 млн. лв. коледни премии са си разпределили членовете на ВСС и всички магистрати и служебни служители в страната. Средно на човек ще се паднат между 300-400 до 1000 лв. над заплатата, каза пред бТВ Соня Найденова, представляващ Висшия съдебен съвет.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 4545 |17.12.2014 В. Енчев: Страх цари в ПФ; Каракачанов се страхува от Симеонов . 11| 4778 |14.12.2014 Христов Иванов: Френският посланик коректно ни посочи проблем . 17| 5260 |12.12.2014 Иванов: ВСС да признаят, че са си затваряли очите . 6| 5010 |07.12.2014 Христо Иванов: Страх ме е, че няма да свърша нищо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads