Реклама / Ads
3| 4002 |16.12.2014 НОВИНИ

Калпакчиев обеща нов софтуер

.
Калин Калпакчиев, член на ВСС
Софтуерът за разпределение на делата ще бъде сменен. Опитът за конспиративни теории и за истеризиране на обстановката не е полезен, защото спомага за замъгляване, а не за изясняване на проблема.
 
Това заяви Калин Калпакчиев, член на ВСС пред БНР. Изказването му бе в отговор на компрометиращите системата изказвания, според които разпределянето на делата е манипулирано. Общественото внимание върху съдебната система е положително, защото ѝ дава възможност да реши проблеми, които отдавна стоят пред нея - във връзка с по-доброто функциониране, така че да създава усещане за стабилност и да дава на хората удовлетвореност и справедливост, смята магистратът.

Случайното разпределение на делата фокусира поради едни или други скандали центъра на вниманието на медиите, на гражданите, на съдиите. В много държави, в които доверието в правосъдието е наистина въпрос на традиция и е установено от векове, нямат проблеми със случайното разпределение на делата. Проблемът със случайното разпределение на делата касае доверието в съдебната система, доверието в онези магистрати, които разпределят делата, коментира още той.

Калин Калпакчиев коментира и отново овакантеното място за шеф на ВКС, след като Лозан Панов се оттегли от надпреварата. Според него изборът на председател на ВКС трябва да се проведе. Утре ВСС ще решава какво да прави с процедурата. Калпакчиев смята, че тя трябва да продължи естествения си ход, независимо дали остане един кандидат или двама. В никакъв случай това не означава, че, ако остане един кандидат, процедурата ще се компрометира, посочи той.

Най-искрено желая на колегата Лозан Панов да се възстанови, но с оглед на конкретните обстоятелства преценихме, че трябва да му бъде дадена възможност, с оглед конкретните факти на неговото здравословно състояние, да може да размисли по-дълъг период, каза още членът на ВСС.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5256 |12.12.2014 Соня Найденова: Софтуерът е проверяван няколко пъти . 9| 4306 |12.12.2014 Омбудсманът: На корумпирания съдия все ще му се падне дело и при надежден софтуер . 1| 4458 |07.12.2014 Вучков обеща: Няма да връщам Флоров в ГДБОП . 18| 4156 |04.12.2014 Маккейн доволен от България, обещава американски газ до 2020 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads