Реклама / Ads
0| 2410 |24.04.2024 НОВИНИ

"Като на Марс": Оранжева прашна мъгла от Сахара покри Атина

.
Източник: Стоп Кадър/Евронюз
Драматична оранжева мъгла се е спуснала над Атина, тъй като от пустинята Сахара се носят облаци прах. Според официални лица това е един от най-тежките подобни епизоди в Гърция от 2018 г. насам.
 

В края на март и началото на април Гърция вече беше засегната от подобни облаци, които обхванаха и райони на Швейцария и Южна Франция. Според прогнозите небето ще се проясни в сряда, съобщава гръцката метеорологична служба.

 

Качеството на въздуха се е влошило в много райони на страната, а в сряда сутринта Акрополът в Атина вече не се виждаше заради праха. Облакът е достигнал чак до Солун.

Гърците с респираторни заболявания бяха призовани да ограничат времето, което прекарват на открито, да носят защитни маски и да избягват физически упражнения, докато не се разсеят облаците прах.

 

Сахара отделя от 60 до 200 милиона тона минерален прах годишно.

 

По-голямата част от праха бързо се спуска към Земята, но някои от малките частици могат да изминат огромни разстояния, като понякога достигат до Европа. Атмосферата, особено в южна Гърция, става задушна поради комбинацията от прах и високи температури.

 

Метеорологът Костас Лагувардос сравнява гледката от една метеорологична станция с планетата Марс. Във вторник противопожарната служба съобщи за 25 горски пожара през последните 24 часа. Един от пожарите е избухнал в близост до военноморска база на остров Крит, където температурите са се покачили над 30C, а според местни съобщения се е наложило да бъдат евакуирани домове и детска градина.

 

Праховите шлейфове от Сахара не са рядкост в Европа и могат да варират по интензивност, но обикновено се появяват най-често през пролетта и есента.

 

Настоящото събитие в Източното Средиземноморие е причинено от зона на ниско налягане над Либия, която донесе силни южни ветрове, вкарващи високи концентрации на прах и пясък от Северна Африка в Гърция, особено във вторник. Южните ветрове донесоха със себе си и горещ пустинен въздух. Температурите се повишиха значително над средните за края на април в континенталната част на Гърция и на островите, като в района на Ханя, Крит, бяха отчетени 36,6 °C.

 

Най-високите концентрации на прах ще бъдат съсредоточени на изток в сряда, когато от запад ще продължи да нахлува студен фронт с по-чист и свеж въздух. До края на седмицата в Източното Средиземноморие ще се завърне по-свеж и чист въздух, а температурите ще се доближат до нормалните за това време на годината.

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3389 |24.04.2024 Експерт: В България няма държавни програми за здравна превенция с минералните ни ресурси . 3| 2388 |24.04.2024 Акад. Денков днес ще търси подкрепа да няма такси за докторанти и студенти държавна поръчка . 8| 2854 |24.04.2024 Фон дер Лайен: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще . 1| 2290 |24.04.2024 Германски евродепутат няма да подава оставка, след като негов асистент бе задържан по обвинения в шпионаж

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads