Реклама / Ads
3| 4834 |15.08.2017 НОВИНИ

Кунева пак се намърда в Брюксел

.
Меглена Кунева Източник: БГНЕС
Бившият вицепремиер и партиен лидер в оставка Меглена Кунева се е сдобила с нов пост в Брюксел. Това се разбира от Официалния вестник на Европейския съюз от 28 юли 2017 г.
 

Информация от партията на Кунева – “Движение България на гражданите” за новия пост на лидера й, обаче, досега не е съобщавана. Кунева е предложена от Европейската комисия за член на Комитет, който се занимава със статута и финансирането на европейските политически партии. Заедно с нея, председателят на ЕК Жан Клод Юнкер е номинирал и португалския политик и бивш еврокомисар Антонио Виторино. През есента на 2014 г. бяха приети нови правила относно статута на европейските политически партии и свързаните с тях политически фондации. С това се целеше повишаване на прозрачността при финансирането им и спазване на ценностите, на които се основава Европейският съюз.

 

Контролът върху дейността на европейските партии и свързаните с тях фондации се осъществява от шест-членен орган, като ЕК и Европейският парламент определят по двама представители. Назначението е обвързано с подписването от всяко определено за член лице на декларацията за независимост и липса на конфликт на интереси, става ясно от решение на Европейската комисия от 26 юли 2017 г.

 

“Няма да искам и няма да приемам указания от институции или правителства, нито от каквито и да било други органи, служби или агенции. Ще се въздържам от всякакви действия, които са несъвместими с характера на възложените ми функции. Декларирам, че доколкото ми е известно, не съм в конфликт на интереси. Конфликт на интереси съществува, когато безпристрастното и обективно упражняване на задълженията ми на член на комитета, съставен от независими изтъкнати личности, е опорочено по причини, свързани със семейството, личния живот, политическата, националната, философската или религиозната принадлежност, икономически интерес или всякакъв друг интерес, който е общ с този на потенциален получател. По-специално декларирам, че не съм член на Европейския парламент, на Съвета или на Комисията. Не упражнявам изборни мандати. Не съм длъжностно лице или друг служител на Европейския съюз. Не съм настоящ или бивш служител на европейска политическа партия или на европейска политическа фондация”, гласи дословният текст на Декларацията за независимост и липса на конфликт на интереси, която Кунева е трябвало да подпише, за да стане член на Контролиращия орган на европейските партии и фондации, цитира БГНЕС.


Не е ясно, дали Кунева е подписала тази декларация, както и ако го е направила, не е допуснала нарушение, тъй като понастоящем бившият вицепремиер продължава да има статут на председател на българска партия, която е член на Европейската народна партия. Не е известно и възнаграждението, което ще получава Меглена Кунева за новата длъжност, както и къде ще бъде позиционирана – в София или в Брюксел, както и дали ще разполага с административен персонал.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4662 |06.08.2017 Лондон е готов да плати на Брюксел до 40 млрд. евро за Брекзит . 1| 5892 |04.08.2017 Кунева: Проверяваните за корупция ще могат да заличат следите си . 1| 5128 |01.08.2017 Кунева прозря истината: Нямаме политическа воля за борба с корупцията . 1| 5489 |14.07.2017 Брюксел не се вълнува от скандалите за НДК, всичко е супер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads