Реклама / Ads
0| 4897 |09.07.2010 НОВИНИ

Купуваме трудов стаж на лизинг

.
българинът се разбърза за пенсия
Българите бързат да изпреварят реформата и да си купят липсващите години стаж на изплащане, за да стигнат до пенсия.
 
Плащането в повечето случаи е на лизинг, показва справка на Националния осигурителен институт, пише в днешния си брой вестник Монитор. Заради планираното удължаване с 3 години на трудовата дейност само за първите четири месеца ведомството е събрало близо 2,5 млн. лв. от хора, навършили пенсионна възраст, но без необходимите точки, докато през цялата предишна година приходите от тях са общо 5 млн. лв. За четирите месеца на 2010 г. НОИ е прибрал и над четвърт милион от хора, готови да си платят, за да превърнат обучението си в трудов стаж, показват сметките на Антоанета Ганчева, главен актюер на ведомството.

И вместо да плащат накуп, мераклиите предпочитат да им удържат вноските от вече отпуснатите пенсии

Тази година всеки липсващ месец „струва" 67,2 лв. Общо 5-те години, колкото е максимално позволеният за откупуване срок, излизат 4032 лв. Размерът се определя всяка година със закона за бюджета, поясни Елина Костова от НОИ. Задължителното условие да се възползваме от това си право е да сме навършили необходимата възраст за пенсиониране - съответно 60 години за жените и 63 за мъжете. По друга алинея от същия параграф на Кодекса за социално осигуряване обаче дори и да нямаме годините, пак можем да стигнем до пенсия, като си платим следването в университета или в полувисшето школо. Тогава срокът се определя от учебните планове на съответния ВУЗ. Например, докторите могат да претендират за 6 години стаж, а юристите- за 4,5 години, понеже следването им трае толкова. От тази възможност може да се възползват само хора, които са завършили образованието си със съответната диплома.

Възможно е също така да се комбинират правата и по двете алинеи, като се допълват до максимално позволените 5 години
, пояснява Валя Кръстева от НОИ. Ако си платим само част от следването и добавим една-две липсващи точки, пак можем да се пенсионираме по-рано. Ако не ни достигат 5 години стаж, четирите хилядарки можем да внесем в НОИ или накуп, или да ни се удържат по специален план за разсрочване, който се договаря с ведомството. Тъкмо изплащането за сметка на получената вече пенсия е хитът напоследък, признава експертката от осигурителния институт Елина Костова. Висшистите обаче нямат право да плащат разсрочено, а внасят парите наведнъж или на няколко пъти по банков път.

Закупеният стаж не променя индивидуалния коефициент във формулата за изчисляване на пенсията и заради това не влияе върху нейния размер. Възможностите с пари да си купуваме стаж по закон ще траят до края на 2015 г., но заради готвената пенсионна реформа този срок може да падне, смятат в НОИ. С наближаването на 1 юли 2011 г., когато за пенсия ще се искат вече 40 години трудов стаж за мъжете и 37 години за жените, плащането за липсващи години вероятно ще се ускори още повече, предполагат специалистите. И след тази дата ще можем да се пенсионираме преди срока, като за всяка липсваща година трудов стаж ще ни режат от пенсията по 2,4%. Това по всяка вероятност ще обезсмисли предварителното откупуване на стаж. В момента юристите на МТСП трескаво работят върху правните текстове на готвените промени и до края на месеца сигурно ще стане ясно какво точно се предвижда.

През 2010 г. средностатистическата пенсия у нас е 262 лв. Хората с необходимия стаж и възраст получават средно по 284 лв., а социалната пенсия за старост е 100 лв. (Монитор)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 4725 |04.07.2010 Първанов тревожен за трудовата заетост и ниските заплати . 1| 5801 |25.05.2010 Купуваме си години за пенсия на лизинг . 0| 4672 |17.08.2009 Дебнат фирмите за трудови договори . 7| 4878 |26.11.2008 Холандия иска да се забрани трудовия пазар за българи и румънци за 3 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads