Реклама / Ads
7| 6766 |20.07.2017 НОВИНИ

Г. Марков: Проблем пред българското председателство на Съвета на ЕС ще е ограничаването намесата на чужди организации

.
Георги Марков Източник: БГНЕС
Проблем пред българското председателство на Съвета на ЕС ще бъде ограничаване намесата на чужди организации и запазване на суверенитета на страната. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ бившият конституционен съдия и депутат от ГЕРБ Георги Марков по повод приетите промени в Закона за съдебната власт.
 
По думите му същността на промените е невъзможността съсловни организации на магистратите да бъдат финансирани от чужди фондове и програми. Марков даде за пример грубата намеса на организации като Сорос в Унгария и Полша. „Трябва да обърнем внимание на текста на конституцията, според който не само че съдебната власт е независима, но и тя има самостоятелен бюджет.

С това българският конституционен законодател е искал да обезпечи изцяло нейната самостоятелност. Българската конституция и бюджет всяка година осигурява много добри средства на работа на българските магистрати, те са високо платени и така трябва да бъде, тъй като отговорността им е голяма и не трябва да се подават на изкушения. Спокойно биха могли да отделят сума, която сметнат за добре, за членски внос. Очевидно, че Централноевропейските страни няма да отстъпят суверенитета си срещу фондове. Основният проблем ще бъде този - докога Западноевропейските страни ще се държат към Централноевропейските като страни с второ качество, без те да са такива“, обясни той.

Георги Марков коментира още, че всичко, което е можело да бъде направено като реформа в Съдебната система, е вече направено, като нищо не пречи на магистратите да осъществяват бързо правораздаване. "Извеждането на Прокуратурата от съдебната власт в самостоятелен орган би могло да стане, но няма да е решаващо. Създаването на единен антикорупционен орган също няма да доведе до положителна промяна", обясни Марков и допълни, че трябва да се спре да се дава за пример румънският модел на съдебна реформа.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6155 |20.07.2017 Службите на САЩ предупреждават: КНДР пак ще изстрелва ракета . 1| 6030 |19.07.2017 Лукарски: Тр. Трайков по партизански внесъл предложение за приватизация на Общинска банка . 0| 5973 |19.07.2017 Внимание: Първи случай на нилска треска в Гърция. Как да се предпазим? . 0| 5034 |19.07.2017 „ЧЕЗ Разпределение България“ увеличи с над 35% проверките за кражби на електроенергия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads