Реклама / Ads
10| 4241 |11.05.2015 НОВИНИ

Г. Марков: Велико Народно събрание трябва, рано или късно

.
Бившият конституционен съдия Георги Марков
Днес се навършват две години откакто станах симпатизант на ГЕРБ и две години от деня, в който беше извършен опит за държавен преврат и вкарване на Борисов и Цветанов в затвора. Искам да предотвратя ГЕРБ от втори "Костинброд", балонът, който се спука.
 
Това коментира бившият конституционен съдия Георги Марков в "Още от деня" по БНТ.

80 пъти е била тълкувана българската Конституция за тези 25 години. А сега се иска да започнем да претълкуваме тълкуванията на ново.

Защо е този страх от Велико народно събрание, Марков отговори - не знам защо е този страх. Не само съдебната система не е в ред в тази държава. Много други системи в тази държава не са в ред.

И да не се въртят еврокомисарки тук да ни казват кое е добре и кое не, след като в нашата социална държава майка ми получава 85 евро пенсия, възмути се Марков.

ГЕРБ излишно каза в предизборната си кампания, че не иска свикване на ВНС докато не бъдат решени други по-наболели теми в нашето общество. Рано или късно ще трябва да се свика едно Велико Народно събрание. Трябва да се тръгне към тази стъпка. Трябва да има всенародно обсъждане – какво да има, какво ще се промени.

Не е типично за съдебната система магистратите да говорят публично. Прието е те да говорят чрез своите решения. Трябва радикална съдебна реформа. На първо място да се реформира прокуратурата. Тя трябва да бъде самостоятелно звено. Може би парламентът ще трябва да избира главния прокурор, който да се уволнява, ако грубо наруши правата си. ВСС трябва да бъде оставено в ръцете на НС, каза Марков. Скандалите в съдебната система говорят за нуждата от преструктуриране. Трябва да се започне от нулата, добави Марков.

По думите му в самата съдебна система отвътре вече има брожения за промяна, макар че Марков смята, че властта може да е променила козината, но не и нрава си.

Не трябва да се бърза със съдебната реформа, но не като тези 25 г., в които освен че не бързаме, само се правим, че правим реформа.

Каква държава сме, след като не можем да сменим шефа на БНБ. Това, ако се случваше в Унгария, страната му щеше да му се види тясна, даде пример Марков.

Относно бежанската криза той коментира, че по граничните ни региони вече не може да се различи местното население от бежанците. Страните, които са си забъркали кашата, да се грижат за тях, завърши Марков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4379 |08.05.2015 Народното събрание прие декларация за 9 май . 4| 4255 |20.04.2015 Един министър за учебниците и народното образование . 3| 5229 |16.04.2015 Георги Марков: Шампиони сме по убийства и създаване на нови органи . 4| 4285 |09.04.2015 Гори покривът на корпус на Великотърновския университет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads