Реклама / Ads
0| 5324 |29.06.2017 НОВИНИ

Меркел гарантира единство на ЕС година след Брекзит

.
Ангела Меркел Източник: БГНЕС
Евросъюзът съумя да преживее сложен етап от своето развитие, а вярата в бъдещето на общността се възвръща. Това заяви в изказване пред Бундестага германският канцлер Ангела Меркел.
 

„Година след Брекзит се чувства нов дух на единство на 27-те стани от ЕС. След драматични събития от последните години това за мен е израз на нашето единство“, изтъкна Меркел. По думите й, страните от ЕС трябва да разберат, че проблемите и предизвикателствата пред общността могат да бъдат преодолени единствено с общи усилия.

 

 „Който смята, че проблемите могат да бъдат решени с помощта на изолация и протекционизъм, силно се заблуждава“, каза тя и подчерта, че това е валидно както по отношение на Европейския съюз, така и на Г-20, цитира БГНЕС.

 

„Протекционизмът не е отговорът“, категорична бе Меркел, допълвайки, че на предстоящата среща на Двайсетицата в Хамбург тя ще търси „ясен сигнал за отворени пазари“. Позицията на канцлера по отношение на свободната търговия я поставя в опозиция на американския президент Доналд Тръмп и неговата политика за „Америка на първо място“. Също така неговата администрация през март отказа да подпише документ за гаранции срещу протекционизма по време на среща на финансовите министри на Г-20.

 

В речта си пред Бундестага Меркел даде заявка за сблъсък с Вашингтон и по друга тема, а именно тази за климата, след като заяви, че участниците в Парижкото споразумение няма нито да разглеждат, нито да внасят изменения в него.

 

„Това споразумение не подлежи нито на преразглеждане, нито на подмяна. След решението на САЩ да го напуснат, ние имаме намерение да действаме по-решително от когато и да е било, за да го изпълним“, посочи тя и допълни, че според нея изпълнението на ангажиментите по договора ще доведе до икономически ръст в световен мащаб. Тя заяви също, че светът се нуждае от неговото осъществяване, тъй като „климатичните промени представляват едно от най-тежките предизвикателства пред човечеството, екзистенциална заплаха за всички нас на Земята“.

 

След срещата на Г-7 в Италия в края на май Тръмп обяви, че смята да изведе САЩ от споразумението за климата, тъй като според него то не е рентабилно за страната. Против това решение се обявиха редица световни лидери, включително и Меркел, като анализатори смятат, че то ще доведе до изолация на Вашингтон на международната сцена.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5715 |27.06.2017 Меркел изпрати Хелмут Кол . 0| 5854 |19.06.2017 Ердоган на крак при Меркел в началото на юли . 0| 6446 |16.06.2017 Меркел за Кол: Той беше точният човек в точния момент . 10| 6302 |15.06.2017 Захариева: Меркел помоли Борисов да бъде ”мост” между ЕС и Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads