Реклама / Ads
14| 2781 |29.03.2024 НОВИНИ

Министърът в оставка Тагарев: България е част от НАТО, имаме стратегически интерес да помогнем на Украйна

.
Тодор Тагарев
По думите на министър в оставка Тодор Тагарев основната промяна, която се случи по време на управлението на кабинета Денков е, че "България отново успя да се позиционира, че ние сме част от НАТО и че разбираме, че Русия е агресор и имаме морален и стратегически интерес на помогнем на Украйна."
 

Той призова българското общество да няма притеснения, че даваме прекалено много от и без това оскъдната ни бойна техника.


"Определено не даваме всичко. Кабинетът разбира, че помощта за Украйна е инвестиция в нашата собствена сигурност. Няма защо да се притесняват хората в загуба на бойни способности", заяви Тодор Тагарев.

 

"В сравнение преди 20 години определено армията е много по-добре подготвена да действа съвместно с нашите съюзници, за да спрем всеки един потенциален агресор и да отбраняваме нашата територия и територията на нашите съюзници, ако това се наложи. Няма необходимост сами да гарантираме нашата сигурност, да инвестираме огромни средства, каквито инвестирахме преди 1989 година. Всички увеличаваме разходите за отбрана, увеличаваме отбранителните си способности, но отново ние сме по-добре подготвени да действаме заедно и да гарантираме общата ни сигурност", каза военният министър.

 

"Има за съжаление част от нашето общество, което не разбира какво означава НАТО за нашата сигурност и търси други варианти. Определно мога да кажа, че тези вариантине съответстват на българския национален интерес, те не предлагат никаква алтернатива. В края на миналата години 18 страни членки на НАТО съобщиха, че постигат 2% от БВП за разходи за отбрана. Разходите в Европа за отбрана ще се увеличат. Това е нормално. През годините САЩ увеличаваше дела на финансовото си участие в НАТО. Но Европа разбра, че трябва да приеме своя дял от способностите на съюза за възпиране и отбрана", добави той.

 

Военният министър увери, че превъоръжаването на българската армия върви поетапно.

 

"Тези големи проекти не се случват в рамките на мандата на един министър. За нови бойни самолети говорим от близо 15 години. В рамките на моя мандат ние сключихме договор за ремонт на 6 двигателя за Миг-29 и на два агрегата, които съгласуват работата на двигателите, което ще даде възможност да бъдат вдигнати и поддържани няколко самолета. Направили сме всичко възможно тези самолети да летят до пристигането на F-16 и дори малко повече. В ход е процедура за още 6 двигателя за Миг-29, което ще реши проблема. Първите два самолета F-16 се очаква да пристигнат през пролетта на 2025 г. Единият нов кораб вече е на вода, следващата година той ще бъде готов. Една година по-късно и следващия боен кораб. Машините "Страйкърс" започват да се появяват след около година и половина. В много напреднала фаза сме за придобиването на радари. Отделни родови войски получават ново въоръжение."

 

Тагарев коментира и темата със забавеното изпращане на обещаните БТР-и за Украйна. "Това е преекспонирано политически, категорично мога да заявя. Последното решение, което беше публикувано в Държавен вестник и което ни дава възможност да стартираме процедуряата беше на 2 януари тази година. Атаките срещу мен започнаха много по-рано. Ако някой си мисли, че могат да се транспортират над 100 машини за една или две седмици, значи не живее в този физически свят. Успяхме да организираме процеса за около 3 седмици, след това започна събирането на машини от страната, което отне около 4 седмици и около 3 седмици отне товаренето, укрепването и изпращането на тези машини. Тоест за около 2 месеца ние свършихме тази работа. Някой е говорил миналата година и че е имало междинно решение, не значи, че това е стартирало процедурите. Армията не е транспортна фирма."

 

Военният министър  отрече да е станал "ябълката на раздора" в преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за ново управление, които претърпяха провал.

 

"Аз имам пълно доверие на акад. Николай Денков и той ме увери, че моето име по време на преговорите не е споменавано", каза Тагарев пред БНТ.


Т

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2420 |29.03.2024 Проф. Пламен Киров: Ако служебен премиер предложи Гешев за министър на правосъдието, президентът не може да възрази . 3| 2633 |29.03.2024 Мощен удар с ракети "Кинжал" по Лвовска област в Украйна . 4| 4044 |29.03.2024 ISW: И с ограничени ресурси Украйна разби руския напор . 12| 2994 |29.03.2024 20 години в строя на НАТО!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads