Реклама / Ads
1| 4285 |17.12.2014 НОВИНИ

Мохд Абуаси пред Фрог: Израел натисна Николай Младенов да изгони депутатите от „Хамас”

.
Мохд Абуаси
Израел натисна бившият външен министър Николай Младенов да изгони тримата депутати от „Хамас”, които бяха дошли в България по покана на управляващите в средата на февруари 2013 г. Това призна за първи път пред Фрог нюз докторът по политология Мохд Абуаси, който е експерт по ислямски фундаментализъм.
 

Днес световните медии гръмнаха с новина, че Общият съд на ЕС в Люксембург е решил да извади палестинската групировка от черния списък на терористичните организация. В него „Хамас” преседя 13 години.

Още щом кацнаха на родна земя, чуждите депутати изпаднаха в неловко положение. Те бяха предупредени незабавно да напуснат страната, без да им се дадат каквито и да е обяснения. Тогава Николай Младенов заедно с израелския посланик изиграха основна роля в тази позиция спрямо „Хамас”. Посланикът се оплака в Брюксел, Младенов вдигна скандал, допълни експертът. Конфузната ситуация беше така смотана, че на никой не му стана ясно за какво става дума.

Мохд Абуаси обясни, че днес отношението на Европа към организацията е коренно променено. „Хамас” е палестински клон на „Мюсюлмански братя”. Създаден е през 1807 година с цел да упражнява съпротива срещу израелската окупация и освобождаване на палестинските територии. Тя извършва въоръжена съпротива срещу Израел и участва в палестинските парламентарни избори, където печели с 2/3 от гласовете. По политически причини, свързани с позицията им с Израел, през 2005 година бяха вкарани в списъка на терористичните организации. Това стана изцяло под натиска на Израел и САЩ. Хамас не са извършили нито един атентат извън палестинските окупирани територии. „Хамас” е част от палестинското национално-освободително движение, въпреки, че имат религиозна идеология. Те играят рола на политическа партия точно като „Хизбулла”. В момента „Хамас” управляват ивицата Газа. Имат и широка подкрепа от Турция, Катар , които играха голяма роля, заедно с французите, за изваждане на организацията от черния списък. Това става в момента, когато повечето европейски държави тръгнаха да признават палестинската държава и да критикуват Израел. Това стана и днес в ЕП, обясни той.

По думите му Франция днес или утре ще излезе с проекторезолюция, с която да призове Израел да се изтегли от палестинските територии за срок от 2 години. Това няма да се случи, но Европа няма да защитава повече Израел, защото страната прекали много. Дори американците започнаха да ги критикуват за тяхната дейност спрямо Палестина. Политическото лоби на Израел в САЩ играе голяма роля в американската външна политика. В Европа тази роля е много по-слаба. На европейците буквално им писна от нарушенията на Израел по отношение на международното право и човешките права. При последната война в ивицата Газа бяха убити стотици деца и жени, а 100 000 души останаха без дом. Точно от тогава започнаха да се променят нещата, категоричен е Мохд Абуаси.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5058 |17.12.2014 А. Славчев пред Фрог: Р. Петров ми сваляше шапка, че напуснах ББЦ, последва ме . 17| 6013 |17.12.2014 Р. Гечев пред Фрог: ГЕРБ изгониха шефа на Сметната палата от НС . 31| 4843 |17.12.2014 Симеонов: България е пред етническа криза. Местан недоволен . 19| 5611 |16.12.2014 Ваньо Танов пред Фрог: Имаше ефект на изненада при влизане в цигарените фабрики

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads